Belfort: `Onderwijs genieten lijkt meer een auto met lekke band’

De door de minister van Onderwijs, Robert Peneux, vastgestelde inschrijfgelden zijn niet in goede aarde gevallen bij enkele parlementariërs waaronder Abop-parlementslid Edward Belfort. Volgens Belfort willen alle kinderen van onderwijs genieten, maar door de vastgestelde inschrijfgelden, lijkt onderwijs genieten meer op in een auto rijden die een lekke band krijgt. “ Men stapt in de auto om ergens aan te komen. Echter is de weg zo slecht dat de auto een lekke band krijgt. Precies zo is het met de kinderen die een goede toekomst willen, maar onderweg naar daar veel obstakels ondervinden, waaronder de herinvoering van inschrijfgelden.”

Minister Peneux zei tijdens zijn spreekbeurt dat leerlingen van een openbare basisschool SRD 35,- aan materiaalkosten moeten betalen. Voor het bijzonder onderwijs is de bijdrage vastgesteld op SRD 65,-, terwijl studenten van de middelbare school SRD 250, moeten betalen en MULO-scholieren SRD 70,-. Voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname is uiteindelijk bepaald dat het inschrijfgeld SRD 1000,- is en dat men het in maximaal drie termijnen kan betalen, mogelijk wordt dit uitgebreid naar vier termijnen.

Belfort vertelt aan De West dat het hem pijn doet wanneer hij zulke bedragen hoort. “ Het komend schooljaar zullen kinderen niet naar school gaan. Er zullen lege stoelen te zien zijn en eerlijk gezegd doet het mij pijn als ik dit hoor. De regering denkt helemaal niet aan het volk. ”Hij zegt verder fel tegen de herinvoering van inschrijfgeld te zijn, omdat het door dezelfde president die het nu weer invoert, werd afgeschaft. “ Bij de afschaffing werd er aangehaald dat het onderwijs toegankelijk voor een ieder moet zijn, maar nu daar de 26 zetels binnen zijn, hoeft dat dus niet meer. Deze regering drukt, gelet op alle verhogingen en herinvoering van inschrijfgeld, een mes tegen de keel van het volk”, besluit Belfort.

door Ivan Summerville

More
articles