Uitval Asycuda-systeem maakt autokeuring onmogelijk

Auto-importeurs die hun auto’s vanaf 31 mei hebben ingeklaard, kunnen deze niet keuren bij de politie door het uitvallen van het Asycuda-systeem. Op dagbasis moeten de handelaren ruim zes tot zeven voertuigen keuren voor klanten, maar door het uitvallen van het systeem kunnen de voertuigen niet gekeurd worden met als gevolg enorme verliezen voor de handelaren. Zowel de douane als de politie werken met het systeem. Bij het inklaren van de voertuigen worden de gegevens online opgenomen in het systeem, waarna de politie via hetzelfde systeem toegang heeft tot deze informatie. De politie controleert de ingevoerde gegevens op juistheid.

De politie weigert handmatig de auto’s te keuren, omdat dit enorme risico’s met zich meebrengt. “Een van de grootste risico’s is dat er fraude kan worden gepleegd”, vertelt Satjen Dew Jainath, voorzitter van de Vereniging van Auto-Importeurs in Suriname (VAIS), in een interview aan het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP).

“De schade is groot, die wagens die gekeurd moeten worden, zijn reeds gekocht door klanten. Nu de politie niet kan keuren, vragen klanten hun geld weer terug”, aldus Jainath. De inklaring van de voertuigen geschiedt vanaf het uitvallen van het Asycuda-systeem wel handmatig. De autohandelaren zitten met hun handen in het haar.

Aan het begin van de maand juli vroeg VHP-parlementariër Asis Gajadien aan het parlement wat er mis was met het Asycuda-systeem, omdat de douane haar werk niet meer kon doen vanwege een `storing’ in het systeem. Het gevolg van de `storing’ was een `wild-west’ situatie op de Nieuwe Haven. Volgens de minister ad-interim van Financiën ging het om een technisch probleem. Echter blijkt nu uit informatie dat de regering niet heeft betaald voor de gebruikersrechten van dit systeem. Er moet een bedrag van ruim USD 40.000 worden betaald door de regering. De regering heeft de afgelopen maanden nauwelijks betalingen kunnen verrichtingen voor software pakketten die door ministeries worden gebruikt om diensten te verlenen. Reeds eerder heeft VHP-parlementariër Krishna Hussain-Ali Mathoera vermeld dat ook de politie nauwelijks haar werk kan doen, omdat niet is betaald voor software systemen.

More
articles