Suriname koploper in groepsfase Caribische U-16 basketbalstrijd

De U-16 basketbalselectie van de Suriname. De ploeg won gisteren van Trinidad en is daar-mee de koploper in groep B. Jamaica alleen is nog ongeslagen. (Foto: SBA)

 

Suriname is momenteel koploper in groep B van de U-16 kampioenschappen van de Caribbean Basketball Confederation (CBC). In de Cliff Anderson Sporthal in Guyana, waar het toernooi wordt afgewerkt, won de Surinaamse jongensploeg gisteren met 72-55 van Trinidad. Door deze overwinning is Suriname met drie zege’s tegenover één nederlaag bovenaan geeindigd in groep B waar er werd gewonnen van gastland Guyana (65-56), Aruba (80-68) en gisteren dus Trinidad. Suriname verloor haar eerste wedstrijd na een ruime voorsprong, en ook nog na verlenging met 67-80 van Jamaica.

Suriname leidde gisteren bij de rust met 37-29, nadat Trinidad de eerste fase met 20-18 had afgesloten. Na de derde speelperiode stond het 56-42 voor de nationale selectie, die de groepsfase met 7 punten uit vier wedstrijden afsloot.

De CBC U-16 basketbalkampioenschappen dienen tevens als kwalificatie voor de U-17 basketbalkampioenschappen van de internationale basketbalbond, FIBA. De top-3 van de CBC-kampioenschappen plaatst zich voor het FIBA-toernooi.

De eindrangschikking van de poule hangt af van de laatste wedstrijd vandaag tussen Guyana en Jamaica, dat tot nu toe ongeslagen is. Suriname eindigt bij een zege van Jamaica als tweede en speelt dan in de kwalificatie tegen de Bahama’s, dat als ongeslagen winnaar van groep A is geëindigd. Winst voor Guyana op Jamaica houdt in de zowel het gastland, Suriname én Jamaica op 7 punten eindigt waardoor dus doelsaldo bepalend zal zijn voor de definitieve eindstand in de groep.

In totaal zijn er in het jongenstoernooi 10 landen. De Bahama’s won in groep A van Antigua & Barbuda, Barbados, de Britse Maagdeneilanden en Dominica.

Het jongenstoernooi van de CBC U-16 basketbalkampioenschappen ging op 2 juli van start en duurt tot zondag 10 juli. De Surinaamse jongensploeg staat onder leiding van de coaches Dwight Riedewald en Earl Sabajo.

De meisjeskampioenschappen zijn van 10 tot 17 juli. Suriname zal ook aan het meisjestoernooi meedoen.

Ons land is bij de meisjes in een poule ingedeeld met de Bahama’s en Trinidad & Tobago. De andere poule bestaat uit Guyana, Antigua, Barbados en de Britse Maagdeneilanden.

More
articles