Betere en snellere dienstverlening aan bedrijfsleven

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) gelooft dat met het instellen van de Electronic Single Window (ESW), de overheid betere en snellere diensten kan verlenen aan het bedrijfsleven. De bedoeling van de ESW is dat de verschillende actoren in een netwerk zitten, waardoor de afhandeling van documenten die van belang zijn voor de in- en uitvoer, veel sneller en efficiënter zal verlopen. Volgens Burleson bevordert de ESW de interacties en verstandhouding tussen de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de import, export en transito van producten, omdat ze elektronisch met elkaar verbonden zullen worden.

Met het ESW-systeem kan de autorisatie van vergunningen en certificaten elektronisch verwerkt worden. Data van documenten die zijn kwijtgeraakt of zijn verlegd, kunnen zo makkelijk weer teruggevonden worden in het systeem. Behalve tijd, zal de overheid ook besparen op papier. De ondernemer kan via dit systeem middels een druk op de knop zijn handelsdocumenten naar de relevante instanties versturen, zoals de douane, het ministerie van Financiën, het ministerie van LVV, BOG en HI. Voor de ontwikkeling van het ESW-systeem en om de kosten te berekenen om het systeem te implementeren, werd vandaag het Project Steering Committee ingesteld. Dit comité zal belast worden met deze zaken. Het project wordt gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB). De commissie bestaat uit de waarnemende directeur van HI, Reina Raveles, Soenita Parbo Rosan (LVV), Michel Karsoredjo (ministerie van Financiën, Douane), Aroen Djoegoenathsing, hoofd Uitvoer-Invoer en Adelie Breeveld, ministerie van Volksgezondheid. Met de resultaten van de studies zullen er verdere stappen worden ondernomen voor het moderniseren van het financiële en administratieve raamwerk voor het opzetten van de ESW.

Het Consultancy Bureau Crimsonlogic zal helpen met de procedure en voor het opzetten van de ESW, omdat zij ervaring hebben met de ESW en ook eerder soortgelijke werkzaamheden heeft uitgevoerd in andere CARICOM-landen.

door Kimberley Fräser

More
articles