Suriname en Guyana kunnen samen veel meer

Suriname en Guyana kunnen als grootste Caricom-lidstaten, ondanks hun grensdispuut, veel meer bereiken als ze samenwerken, dan wanneer zij ieder afzonderlijk inspanningen plegen. President Desiré Bouterse heeft zijn collega David Granger uit Guyana gisteren ontvangen en gesproken in Nieuw Nickerie, Nickerie. Granger was er voor een eendaags bezoek in Suriname. Aan het einde van de ontmoeting in de conferentiezaal van de N.V. Staatsolie Maatschappij Suriname, hielden Bouterse en Granger een gezamenlijke persconferentie. Bouterse zegt dat Guyana de gelegenheid krijgt om een rol te spelen in Surinaamse projecten.

Het staatshoofd wees op de persconferentie op de beschikbaarstelling van US$ 81 miljoen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), US$ 70 miljoen door de Inter-American Development Bank, US$ 50 miljoen door de Caribbean Development Bank, terwijl nog eens US$ 500 miljoen wordt verwacht uit China en US$ 1,7 miljard van de Islamic Development Bank. Nu het geld er is, moet er volgens Bouterse invulling aan worden gegeven. Suriname heeft een beroep gedaan op Israël om alvast te helpen met het ontwikkelen van een masterplan voor de landbouw.

Het masterplan moet zeven projecten opleveren.

GRENSDISPUUT

Bouterse had aan het begin van zijn eerste termijn als president in 2010 gezegd dat hij het belangrijker vond zich te richten op de zaken die Suriname en Guyana binden, dan op de zaken die de twee landen scheiden. Deze lijn lijkt de president nog steeds te volgen. Hoewel in Suriname weinig vooraf bekend was over de ontmoeting met Granger, waren de pers en de Guyanezen voorhand wel op de hoogte van de ontmoeting. Meer nog, ze wisten ook min of meer wat op de agenda stond. Dit blijkt onder meer uit de verklaring van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken via de online nieuwssite ‘Demerara Waves’. In een aankondiging van Grangers reis naar Suriname, staat het volgende: “The Guyana/Suriname Border issue is also expected to be on the agenda. The Head of State noted that he expects that the meeting will see some modalities being established so that the two countries can move forward’. ‘In Stabroek News’ heeft Granger vooruitlopend op het bezoek aan Suriname, de Guyanese media geïnformeerd. Hij noemde de grenskwestie als een onderwerp van gesprek, naast het nabuurschap van Suriname en Guyana als lidstaten van zowel Caricom als Unasur en een bespreking over actuele regionale en continentale onderwerpen. Bouterse heeft de ontwikkelingen rond het 8 Decemberstrafproces toegevoegd aan de agenda. Bouterse werd bij de gesprekken vergezeld door de ministers van Buitenlandse Zaken (Nirmala Badrisingh) en Justitie en Politie (Jennifer van Dijk-Silos),  en ambassadeur Harvey Naarendorp.

More
articles