“Een gezonde levensstijl begint bij jezelf. We stoppen nu veel in ons lichaam dat ons ziek maakt. Onze geneeskunde is in het verleden bijzonder succesvol geweest in het bestrijden van allerlei traumatische ziekten maar bijzonder onsuccesvol in het bestrijden van chronische ziekten”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die zaterdag het seminar ‘Geïntegreerde zorg bij chronische ziekten: een noodzaak in Suriname’ opende in Restaurant Chi Min. Zij adviseerde een ieder om bewust met voeding om te gaan en een weloverwogen keus te maken bij het kopen van voedingswaren, hierdoor zullen producenten gedwongen worden om bewuster met de gezondheid van consumenten om te gaan. Als ervaringsdeskundige en arts weet zij wat de impact op het lichaam is van verse in plaats van voorverpakte producten. Zij stelde daarom ook dat voeding niet alleen het grootste probleem, maar ook de oorzaak is van alle ellende.
“Dit seminar moet leiden tot spin off naar alle lagen van de samenleving. Ik hoop dat er een traject wordt ingezet waarin de geïntegreerde zorg centraal staat, maar ik wil meer, want als wij er niet in slagen om de niet-overdraagbare aandoeningen (NCDs = Non-Communicable Diseases) aan te pakken en te verminderen, zal elke gezondheidsfinancieringssysteem binnen vijf jaar crashen. Het tempo waarin mensen ziek worden, zal onbetaalbaar worden voor Suriname. Het is voor Amerika al onbetaalbaar, laat staan voor ons ,” waarschuwde zij.
NCDs moeten preventief worden aangepakt, dit is althans het voornemen van het Staatsziekenfonds (SZF), dat als werkarm van het ministerie van Volksgezondheid een bijdrage wil leveren in de informatievoorziening naar de samenleving toe. Onder NCDs vallen de zogeheten `welvaartsziekten’, zoals hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker, chronische longziekten, hart- en vaatziekten. “Vanaf mijn aantreden heb ik een nieuwe visie ontwikkeld waarin preventie een belangrijk onderdeel vormt van het beleid”, zei de directeur van het SZF, Rick Kromodihardjo.
De directeur is met het SZF een traject gestart om te gaan van ziekenzorg naar gezondheidszorg als instituut. Dit betekent voor hem dat de tweede- en derdelijnszorg teruggebracht moet worden naar eerstelijnszorg oftewel preventieve zorg. Ervaringen over de hele wereld wijzen erop, dat de traditionele gezondheidszorgsystemen zoals die in Suriname met als belangrijk kenmerk acute en specialistische zorg niet voldoen in geval van NCDs.
“Wij willen dat ziekten voorkomen worden of geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dit kan onder meer door gezondheidsvoorlichting en –opvoeding aan de samenleving”, vindt Kromodihardjo. Hij is ervan overtuigd dat dit beleid op de lange termijn kostenbesparend zal werken voor zowel de Staat als voor elk individu en bovendien veel mensenlevens kan besparen.
NCDs zijn wereldwijd, dus ook in Suriname, verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de totale sterftegevallen. Het SZF start binnenkort met voorlichtingsfilms om de samenleving te informeren, over een gezonde levenstijl.