Handelscomité must voor Suriname

Sieglien Burleson, minister van Handel en industrie, stelde vandaag dat Suriname zich meer moet richten op het import en export gebeuren op internationaal niveau.  Om niet achter te lopen als ontwikkelingsland, heeft de minister van Handel en Industrie in dat kader vandaag het National Trade Facilitation Comittee (NTFC) ingesteld. Dit comité zal tal van taken moeten uitvoeren. Ze moet in het bijzonder erop letten dat de handel beter gefaciliteerd wordt, daarnaast is het ook van belang dat het comité erop toeziet dat er transparantie is in de handel tussen Suriname en het buitenland.

Veel ontwikkelingslanden hebben al een goede handelsprocedure. Burleson is van mening dat Suriname hierin achterloopt. Door het instellen van het NTFC kunnen de handelsprocedures en handelsrelaties van Suriname beter ontwikkeld worden.

“Doordat andere landen iets verder zijn bevorderd, loopt de internationale concurrentiepositie van ons land achter. We hebben de taak om te kijken hoe wij meer snelheid, minder procedure en minder kosten kunnen realiseren, zodat uiteindelijk de handel beter gefaciliteerd wordt. Zo kunnen de kosten ook omlaag gaan, waardoor de consumenten een betere prijs krijgen. Maar ook bij de export is het belangrijk dat onze bedrijven op internationaal niveau beter kunnen concurreren ten opzichte van andere bedrijven”, aldus de minister van Handel en Industrie.

Burleson is ook van mening dat de NTFC erop moet toezien dat Suriname zich meer richt op export. “Als ontwikkelingsland is NTFC een must, gezien we een kleine economie hebben”, stelde de minister. Volgens de minister moeten we leren hoe wij een deel van de internationale handel voor onze bedrijven kunnen verzekeren. Ze meent dat Suriname de ontwikkelingen moet bekijken in de regio wat handel betreft, om er zo beter van te worden.

Dit comité werd geïnstalleerd nadat er in 2013 tijdens de negende ministeriële meeting van de World Trade Organisation (WTO), de WTO Trade Facilitation Overeenkomst werd aangenomen. Het ministerie van Handel en Industrie is belast met de coördinatie en implementatie van deze overeenkomst. Bij het NTFC zijn verschillende ministeries betrokken, zoals ministerie van Financiën, ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het ministerie van Volksgezondheid, maar ook de inklaardersvereniging en private sector zijn stakeholders binnen het NTFC.

De voorzitter van het NTFC is de waarnemend onderdirecteur Handel van het ministerie van Handel en Industrie, Yvette Rokadji. De andere leden zijn vertegenwoordigers van de andere stakeholders. De NTFC heeft verschillende taken, waaronder: het adviseren van de minister van handel en industrie inzake handels gerelateerde activiteiten, het bevorderen van de onderlinge communicatie tussen de stakeholders en het voorbereiden van concept wetswijzigingen of nieuwe wetsontwerpen.

door Richelle Mac-Nack

More
articles