Jogi: ‘Stabilisatie- en Herstelplan heeft zelf herstel nodig’

Het Stabilisatie- en Herstelplan (2016-2018) dat thans in het parlement wordt behandeld heeft zelf herstel nodig. Dat zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi in een interview tegenover het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP). De duur van het plan is volgens het oppositielid te kort. Indien de regering inderdaad serieus de projecten wil uitvoeren, moet het plan beter uitgewerkt worden middels een tijdlijn. “De diverse projecten moeten tot in details worden omschreven. Wanneer doe je wat en hoeveel gaat dat kosten”, aldus Jogi. Ook NPS-parlementariër Patricia Etnel vindt dat het plan een lange duur moet hebben, gezien het gaat om grote projecten waaruit het rendement niet binnen twee jaar zal worden terugverdiend. De regering wil vooral de productiesector stimuleren. In het plan is opgenomen dat er op grote schaal cacao en kokos zal worden geplant, daarnaast wordt de rijstsector versterkt.

Jogi zegt dat de regering voor dit jaar een budgetsteun krijgt van USD 290 miljoen om projecten uit te voeren. De regering moest het plan reeds in januari hebben gepresenteerd en gestart zijn met de uitvoering ervan. “Nu zijn we zes maanden achter, dat wil zeggen dat je nog zes maanden over hebt om de USD 290 miljoen te besteden aan projecten. Kan je dat aan? Wat ga je doen en hoe ga je het doen?”, vraagt Jogi. Voor het jaar 2017 krijgt de regering een budgetsteun van USD 265 miljoen om te besteden aan grootschalige projecten, waaruit het rendement niet meteen zal worden gehaald. “Dat betekent dat je de duur van het plan moet verlengen.” Jogi is er een voorstander van dat de landbouwprojecten verdeeld worden onder duizenden kleine bedrijven in plaats van dat enkele grote bedrijven ermee worden belast. Zo kunnen volgens hem grote risico’s worden vermeden, daarnaast zullen ook meer mensen aan een baan worden geholpen.

Etnel twijfelt aan de uitvoeringscapaciteit van de regering, omdat ze tot nog toe niet overtuigend is geweest als het aankomt op haar bestedingspatroon. Er zijn miljoenen besteed in de consumptiesfeer. Ook zij is er een voorstander van dat het plan middels een tijdlijn wordt uitgewerkt. “Als je de levensstandaard van de burgers wil verhogen, moet je tot in de puntjes kunnen vertellen hoe je dat gaat doen. Nu is het plan oppervlakkig. Je vertelt wat je wilt doen, maar niet hoe je het gaat doen”, aldus Etnel. Ze zegt dat het plan bij lange na nog niet voldoet op bestuurlijk niveau en verwacht dat de regering het plan herschrijft, zodat het geloofwaardiger wordt. Maandag komt het parlement weer bijeen om hierover te debatteren.

More
articles