Monorath: ,,Nu instellen Constitutioneel Hof heeft geen zin”

Het instellen van het Constitutioneel Hof zal nu geen invloed kunnen uitoefen op het besluit van de Krijgsraad in het 8 december strafproces, zegt Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA) in gesprek met De West. Volgens Monorath (ex-parlementariër) komt het Constitutioneel Hof pas in het spel, wanneer er twijfels bestaan over de interpretatie van een wet. In het geval van het 8 decemberproces heeft de Krijgsraad op 9 juni besloten voorbij, te gaan aan de Amnestiewet, die in april 2012 is aangenomen door De Nationale Assemblée (DNA). Dit houdt in dat de rechters, die zitting nemen in de Krijgsraad, geen twijfels hadden bij het nemen van het besluit betreffende de Amnestiewet. Het staatshoofd spreekt, hierover al enige tijd van een Constitutionele Crisis.

Er gaan geruchten in de gemeenschap dat de regering de noodtoestand wil uitroepen, als gevolg van een vermeende constitutionele crisis.

“Er is geen link tussen het Constitutioneel Hof en het uitroepen van een noodtoestand”, aldus de deken van de SOVA. Het Constitutioneel Hof zal geen belang meer hebben met betrekking tot het juridisch geschil van het 8 decemberproces, na het besluit van de Krijgsraad.

De Krijgsraad besloot het strafproces na een schorsing van vier jaar weer te hervatten. Om dat mogelijk te maken heeft de Krijgsraad de omstreden Amnestiewet buitenwerking verklaard in dit proces. Deze wet moest ervoor zorgdragen dat de verdachten van de Decembermoorden vrijuit zouden gaan. De president van Suriname Desi Bouterse is hoofdverdachte in het 8 decemberproces.

President Bouterse is van mening en heeft die kenbaar gemaakt in DNA, dat er nu sprake is van een storing in de verhouding binnen de trias politica. Het feit dat de rechter een door het parlement goedgekeurde wet opzij schuift zou de oorzaak zijn van de vermeende storing van de drie machten.

Een noodtoestand houdt onder meer in, dat de regering eigenhandig beslissingen mag nemen in belang van volk en veiligheid van het land, waarbij delen of de gehele grondwet buitenwerking wordt gesteld. Echter wordt de noodtoestand afgekondigd in bijzondere gevallen, zoals het gevaar van oorlog met een ander land, een uitbraak van ernstige ziekte, waarbij grote delen van het volk getroffen kunnen worden of een ernstige financiële crisis. Monorath constateert geen van deze grote- en of ernstige problemen in het land. Hij zegt dat er geen grondslag en reden is voor een noodtoestand in Suriname, omdat alles in het dagelijks leven normaal draait.

More
articles