Comité slachtoffers en Nabestaanden vraagt regering Nationale Rouw Dag

Humphry Jeroe voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld vraagt de regering om 30 juni als Dag van Nationale Rouw te vestigen. Jeroe deelde deze wens vandaag mee op een persconferentie in het Lalla Rookh gebouw. Jeroe vindt 30 juni de geschikte datum de slachtoffers te herdenken en de medewerking van de regering daartoe  is van groot belang. Er zijn reeds gesprekken gevoerd met de minister van Binnenlandse Zaken en met vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, waar het comité een verzoek heeft gedeponeerd om naast de aankondiging van 30 juni, ook alle overheidsinstanties en instituten om 12:00 uur één minuut stilte in acht te nemen; de vlaggen halfstok te hangen, de staatsmedia van 11:00 uur tot 13:00 uur gepaste muziek af te draaien en een toespraak van de president te houden tijdens de ceremonie. De toezegging is nog niet gedaan, maar het comité verwacht volgende week uitsluitsel van de minister van Biza. De Dag van Nationale Rouw wordt bij het Monument voor Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog bij het Onafhankelijkheidsplein ingeluid. Daarnaast streeft het comité ernaar meer jongeren te betrekken bij het team en draagvlak te creëren voor de herdenking. Bij de verschillende gewezen gewapende groepen, te weten: Jungle Commando, Tucajanas, Angula, Mandela, Unie van Democratie en Ontwikkeling, Koffi Makka en de rest van de Surinaamse gemeenschap, zal het comité draagvlak zoeken.

Het comité heeft van het ministerie van Defensie een lijst ontvangen van militairen die zijn omgekomen tijdens die periode. Defensie heeft ook toegezegd, de betekenis van de Dag van Nationale Rouw, onder het Nationaal Leger te verspreiden. De politie heeft ook een lijst verschaft van alle agenten die sinds 1980 zijn omgekomen. De politie heeft ook medewerking toegezegd om de politiekapel in te zetten voor de muzikale omlijsting tijdens de ceremonie.

Het comité dat sinds 1 februari 2016 is opgericht op initiatief van Sandew Hira, heeft volgens Jeroe nog heel wat werk aan de winkel. Het comité onderscheidt vier groepen slachtoffers en nabestaanden, deze zijn: de slachtoffers die gevallen zijn bij het leger en de politie vanaf 1975, de burgerslachtoffers van 1980, burgerslachtoffers, slachtoffers bij de gewapende machten Nationaal Leger gedurende de strijd in het binnenland.

door Kimberley Fräser

More
articles