Conferentie moet leiden tot verbetering van pensioenfondsen

Volgens de governor van de CBvS, drs. Glenn Gersie, hebben pensioenfondsen een grote sociale rol te vervullen. Ze dienen ervoor te zorgen, dat pensioengerechtigden hun pensioen ontvangen en dat de zaken eromheen vlot verlopen. “Daarom moet de CBvS als toezichthouder erop toezien, dat de pensioenfondsen goed draaien en hun verplichtingen nakomen”, aldus Gersie. Gersie is ook van mening dat pensioenfondsen in Suriname, een mindshift moeten doormaken, als ze zichzelf willen ontwikkelen in deze economische situatie van het land. Volgens de governor van de CBvS, moeten de fondsen bereid zijn de traditionele werkwijze achterwege te laten, zodat er met nieuwe ideeën gewerkt kan worden. De governor bestempelt de huidige situatie van de pensioensector als niet echt sterk zijnde. Vandaag werd er een conferentie van toezichthouders van pensioenfondsen geopend, waarbij er gesproken is over hoe deze pensioensector tot ontwikkeling te brengen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) was gastheer bij de conferentie die vanmorgen is geopend in de Ballroom van Royal Torarica. Deze conferentie is van de Caribbean Association of Pension Supervisors (CAPS). Bij de CAPS conferentie waren zestig participanten aanwezig, die grotendeels uit de regio komen.

Het doel van de CAPS is het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van het toezicht op pensioenfondsen in het Caribisch gebied. Het thema dit jaar, sluit daarom goed daarop aan namelijk: ‘Strengthening Pension Supervision and Regulation to Support Financial Stability’. Het is de zesde conferentie van deze organisatie, waar de CBvS ook lid van is. Dit jaar is er gekozen om haar in Suriname te houden.

De governor van de CBvS meent, dat de pensioensector nog geen bedreiging vormt voor de financiële sector van het land. Toch moet deze sector aan nieuwe structuren gekoppeld worden om de dienstverlening te garanderen. De uitkomsten van haar moeten hieraan bijdragen. Tijdens de bespreking is er daarom diepgang gegeven aan punten die moeten bijdragen tot de verbetering van de pensioensector in Suriname en ook in de rest van de regio. De punten zijn onder meer: de invloed van de mondiale groei van de pensioensector, de regelgeving en het toezicht in de regio; best practices en normen voor vermogensbeheer; regulering van het toezicht op beleggingen en pensioenfondsen en financiële stabiliteit.

De CBvS is ook gastheer bij een andere Caribische conferentie, namelijk de conferentie van de Caribbean Association of Insurance Regulators (CAIR). Deze bespreking wordt op 22 juni geopend en heeft als doel het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling en handhaving van ordening van verzekeringen in het Caribisch gebied, volgens internationaal geaccepteerde normen. Het thema van de CAIR conferentie is “Risk-based Capital for Insurance Companies- Moving Towards a Regional standard”. Hier zullen er ongeveer tachtig participanten aan deelnemen.

More
articles