ECD let voorlopig niet op etikettering producten

Een onderhoud tussen de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de ministeries van Handel en Industrie (HI), Regionale Ontwikkeling (RO) en Volksgezondheid (VG), heeft geresulteerd in een besluit dat de Economische Controle Dienst (ECD) van HI, voorlopig niet zal letten op de etikettering van bepaalde non-food producten. De strenge controle op etenswaren en andere consumptiegoederen, gaat onverkort door. Het onderhoud kwam op aandringen van de VSB naar aanleiding van aanhoudende klachten van handelaren, dat ze zich gedupeerd voelen door de strenge controlemaatregelen, waarbij zelfs toiletpapier, maandverband, reinigingsmiddelen en zeep, in beslag zijn genomen.

Bij de bespreking waren aanwezig: Marlon Telting,  Steven Mac Andrew en  Winston Leckie van de VSB, en de ministers Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken als waarnemer voor zijn collega Sieglien Burleson, Edgar Dikan (RO) en Patrick Pengel (VG).

De verrassingsacties van de afgelopen dagen in de winkels door overheidsinstanties stonden daarbij centraal. De delegatie van de VSB bracht tijdens het onderhoud de klachten en gevoelens van haar leden uit de sectoren Handel en Industrie naar voren en wees op de economische en maatschappelijke consequenties van de gehouden acties.

Zo hebben bepaalde producenten in de afgelopen dagen geen producten kunnen verkopen, omdat afnemers bang zijn gemaakt en bevreesd voor andere acties. De delegatie van de VSB bracht tijdens het onderhoud ook naar voren, dat bepaalde producten, voornamelijk tabak en alcohol, nationaal en internationaal gevrijwaard zijn van het hebben van een vervaldatum, maar dat leden van het team van de overheid, hiervan totaal niet op de hoogte waren.

Voorts bracht de delegatie van de VSB onder de aandacht van de bewindslieden, dat de acties, voornamelijk non-food producten betroffen, inclusief zaken als servetten, toiletpapier, reinigingsmiddelen, haargels, aerosols, zepen en zelfs accolade, dat al jaar en dag in Suriname wordt verkocht. Tenslotte benadrukte de VSB, dat er ook klachten zijn ontvangen over de bevoegdheden die de ambtenaren zeggen te hebben en de door hen gevolgde procedures. De bewindslieden benadrukten, dat het beleid van de regering gericht is op de diversificatie van de economie en in het bijzonder de lokale productie wenst te stimuleren.

De partijen hebben tal van overeenkomsten bereikt. Die zijn onder meer; de bescherming van de gezondheid van de consument moet te allen tijde de hoogste prioriteit genieten en alle andere belangen overstijgen; de huidige fragiele economische omstandigheden vereist het voeren van een dusdanig beleid, welke rust en zekerheid in de samenleving brengt; de ECD controle op etikettering wordt tot nader order stopgezet.

Het heropstarten hiervan zal gepaard gaan met duidelijke aanwijzingen aan controlediensten, ondernemers, en consumenten door het Surinaamse Standaarden Bureau, SSB, en het Ministerie van Handel en Industrie.

Verder is er ook een overeenkomst bereikt over de Tabaksproducten en alcoholische producten. Die hoeven niet voorzien te zijn van een vervaldatum conform nationale wetgeving en internationaal gebruik, waar zegels noodzakelijk zijn maar ontbreken, zal wel worden opgetreden. Er zal maandelijks overleg gevoerd worden tussen de partijen, zodat er informatie-uitwisseling kan plaatsvinden, inclusief over voorvallen in de markt, aangezien dialoog op dit moment de voorkeur geniet boven andere opties.

Er is afgesproken dat de overheidsinstanties haar controle activiteiten onverkort zullen voortzetten op vervallen consumptiegoederen, vergunningsvoorwaarde, smokkelwaar, medicamenten en prijsopdrijving.

Daarnaast zal de overheid door middel van haar voorlichtingsapparaat de gemeenschap, in het bijzonder winkeliers en consumenten op de hoogte stellen van hetgeen overeengekomen is.

More
articles