Publiek krijgt meer transparantie in mijnbouw- en petroleumsector

Met het uitvoeren van de Extractive Industries Transparancy Initiative (EITI)- standaard, zal onder andere het publiek meer transparantie krijgen inzake de mijnbouwsector- en petroleumsector in Suriname. Dave Abeleven, directeur van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verklaarde dat met de EITI-standaarden meer openheid ontstaat tussen de overheid en het bedrijfsleven. Thans zijn er meerdere voordelen, als Suriname eenmaal lid wordt van het EITI, te noemen: versterking budget monitoring, jaarlijkse analyse over in de voorgenoemde sectoren, anti corruptie en het vertrouwen bij het publiek wordt versterkt.

Als lidland moet Suriname door middel van rapporten tonen wat bedrijven in de mijnbouwsector betalen aan de overheid aan onder andere belastingen en royalties en wat de overheid ontvangt van deze bedrijven. Naast de ontvangsten en uitgaven, wordt in de rapporten ook informatie opgenomen over licenties en contracten, overheidsaandelen, productiestatistieken, besteding van inkomsten en investeringen. De bedrijven die tot deze sectoren worden gerekend zijn onder ander: Staatsolie Maatschappij Suriname en Offshore operations (olie maatschappijen), I Am Gold en Surgold (grootschalige goudsector), kleinschalige goudsector en bauxiet en Alumni zijn ook genoemd ondanks de productie hiervan gestopt is.

Om lid te worden van EITI moet een proces doorlopen worden. Vandaag werd de eerste stap gemaakt voor het selecteren van een Multi- Stakeholders Group (MSG) tijdens de workshop ‘Extractive Industries Transparen-cy in Suriname’, en georganiseerd in de conferentiezaal van het Lala Rookh gebouw. De workshop was bestemd voor vertegenwoordigers van de overheid, andere bedrijven en maatschappelijke organisaties. Uit de categorieën overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties, worden drie personen benoemd. Van de MSG wordt verwacht om in oktober een werkplan te presenteren, hoe de standaarden in Suriname uitgevoerd zullen worden. Vanwege de overheid gaf Valerie Refos- Lalji een presentatie, V. Gangaram Panday van Staatsolie namens de bedrijven en Rayah Bhattacharji namens de maatschappelijke organisaties. Tijdens de workshop werden er voorstellen gedaan met betrekking tot de Term of Reference van de MSG, de Memoranum of Understanding tussen stakeholders en de voorgenoemde betrokkenen (overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties) over de processen.

Op vijf augustus aanstaande wordt er een tweede meeting belegd, waarbij de Term of Reference, Memoranum of Understanding en de zaken rondom MSG gefinaliseerd zullen worden. Op zeven oktober wordt een nationale EITI-conferentie georganiseerd met als doel het officieel installeren van het MSG en wordt de kandidaataanvraag van Suriname ingediend bij de EITI-board.

door Kimberley Fräser

More
articles