De pluimveesector is genoodzaakt om vanwege de instabiele US-dollar wisselkoers, de prijs van kip en kipdelen te verhogen met ongeveer 30%. Echter is dit bij de rundveesector nog niet te merken. Een van de grootste veehouders in Suriname, Armand van Alen, zegt in gesprek met De West dat de instabiele wisselkoers van de US-dollar minder effect heeft op de prijs van rundvlees.
“Het kweken van slachtvee is maar voor een klein deel gekoppeld aan de US-dollar”, legt Van Alen uit. Hij geeft aan dat heel wat mensen vanwege de stijging van de prijzen van kip- en varkensvlees over zullen stappen op rundvlees, omdat rundvlees op den duur goedkoper zal zijn dan de voornoemde vleessoorten.
De veehouder merkt op dat vooral melkboeren het moeilijk hebben om te overleven in deze slechte financiële situatie. Hij voorspelt dat veel melkboeren geen andere keus zullen hebben dan hun melkkoeien te verkopen als slachtvee, omdat de kosten voor een liter melk veel hoger liggen dan de prijs van een liter melk die door de Melkcentrale wordt gehanteerd. Op de vraag als er sprake is van een tekort aan slachtvee zegt Van Alen, dat er nooit eerder een tekort geweest is. Hij geeft aan dat er juist een daling is van het aantal runderen dat geslacht wordt voor consumptie (van 1500 naar 800 runderen), vanwege daling van de koopkracht.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vorig jaar besloten slachtvee runderen te importeren uit Brazilië, omdat er volgens het ministerie een schaarste kort aan deze runderen is. Van Alen is van mening dat er niet specifiek gesproken kan worden van een schaarste of een overschot aan runderen, omdat er onvoldoende cijfers zijn over hoeveel runderen er rondlopen in Suriname. Het ministerie van LVV was niet te bereiken voor commentaar.