In een eerdere editie van De West is er een bericht verschenen waarin staat dat er overwogen wordt om collegegeld in te voeren op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Dit heeft voor veel ophef gezorgd in de samenleving, met name onder studenten die de grootste groep vormen.
Lid van de vaste commissie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patricia Etnel, spreekt ook haar bezorgdheid uit over het plan om een collegegeld in te voeren van SRD 2.500. Ze is van mening dat het ministerie zo een besluit niet kan nemen zonder naar de stem te luisteren van de studenten. “Er kan pas een besluit genomen worden als ze met de studenten om de tafel gaan zitten”, meent Etnel.
Volgens het DNA-lid moet het ministerie ook overwegen welke groep binnen de maatschappij ervoor kiest te studeren aan de AdeKUS.
Daarom moet er een referendum komen waarbij studenten aangeven hoeveel ze kunnen betalen. “Want noch het ministerie noch het bestuur van AdeKUS gaan het collegegeld betalen maar de studenten, aldus de parlementariër.
Gezien de crisis in het land maken studenten ook een moeilijke periode door. Aansluitend hierop geeft student Michelle D. aan dat ze haar studie op AdeKUS niet zal voortzetten als het collegegeld zoveel bedraagt. “Ik heb studiefinanciering en ik werk ook, maar dan nog kom ik niet uit. Zelfs de buschauffeurs voeren op bepaalde tijdstippen hun eigen verhogingen door”, beklaagt deze student zich. Een ander student van AdeKUS, Xaviera P., vindt dat de overheid niet moet knippen in de subsidie van AdeKUS, ze kunnen niet bezuinigen op onderwijs. “De situatie in het land laat het ook niet toe om zoveel te betalen aan collegegeld”, aldus Xaviera.P.
Voor als nog is het niet bekend waarvoor het collegegeld gaat dienen. Veel studenten van de universiteit zijn het niet eens met de invoering van collegegeld. “Adek is niet helemaal geaccrediteerd en niet alle docenten zijn bevoegd om les te geven. Dus als ze werken aan de accreditatie, ben ik bereid meer te investeren in mijn studie”, laat student Vanity M. weten.
Studentenvertegenwoordiger Emanuel Scheek, zegt voorstander te zijn van het collegegeld. Hij voegt er wel aan toe dat de studenten waar voor hun geld moeten krijgen. Zowel Scheek als Etnel benadrukken dat studenten in het geval van invoering van collegegeld, veel beter gefaciliteerd moeten worden. Tot nog toe is het voor Scheek niet duidelijk of het collegegeld daadwerkelijk ingevoerd zal worden. Desgevraagd zegt hij aan De West dat hij ervoor zal pleiten dat het collegegeld betaalbaar is voor studenten indien het ingevoerd wordt. “We kunnen niet hebben dat studenten stoppen met hun studie”, zegt Scheek. “Het opleiden en vormen van hoog kader komt hierdoor in gevaar, dat zal de achteruitgang van Suriname betekenen”, meent de studenten vertegenwoordiger.