Canada markeert Suriname als een van de onveiligste landen in het Caribische gebied. Patrick Kensenhuis, voorzitter van de commissie Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in De Nationale Assemblee (DNA), vindt het jammer dat de Canadese regering Suriname als onveilig heeft bestempeld. Hij geeft aan, dat er inderdaad een toename is van criminaliteit. “Echter verdient Suriname het stempel van onveilig niet als er gekeken wordt naar landen zoals Jamaica en Haïti, waar criminaliteit op groot schaal voorkomt”, aldus Kensenhuis.
De regering van Canada heeft vandaag een waarschuwing gegeven aan haar inwoners om niet naar Suriname te reizen. Reden hiervoor is de hoge criminaliteit die momenteel heerst in Suriname. Guyana wordt ook afgeraden door de Canadese regering om als reisbestemming aan te doen. Indien Canadezen toch besluiten om naar deze landen te gaan, zal dat geheel op hun eigen risico zijn. Dit laat de Canadese regering weten via de internetkrant `News Americas’. Paramaribo is volgens de Canadese regering na zonsondergang niet meer veilig vanwege illegale activiteiten en gebrek aan politie surveillance. Canadezen worden geadviseerd op hun hoede te blijven voor zakkenrollers en dieven die in de nachtelijke uren hun slachtoffers zoeken in districten waar er voldoende winkels en bedrijven zijn. Georganiseerde misdaad en het ontbreken van wetten in Albina, Moengo en de weg tussen Paramaribo en Albina (Oost-Westverbinding) zijn volgens de Canadese overheid ook reden genoeg om Canadezen af te raden om naar Suriname af te reizen.
Kensenhuis verklaart dat met het predikaat onveilig, het imago van Suriname in het buitenland geschaad kan worden, wat ervoor zal kunnen zorgen dat er minder toeristen naar Suriname zullen komen. Dit vanwege het feit dat Canada vaak gevolgd wordt door andere landen.
De commissie voorzitter geeft aan dat er morgen met de minister van TCT, Andy Rusland, vergaderd zal worden en dat de commissie dit onderwerp zal bespreken met de minister. Hij benadrukt dat Suriname het negatieve reisadvies niet naast zich neer moet leggen. De parlementariër is van mening dat de Surinaamse regering in ieder geval een passend antwoord zal moeten formuleren voor de Canadese regering.