De bokswereld reageert geschokt op het overlijden van bokslegende Muhammad Ali.
Nadat woordvoerder van de familie Bob Gunnell zaterdagmorgen bekendmaakte dat de 74-jarige Ali was overleden, twitterde voormalig rivaal George Foreman “een deel van mij is weggegleden, het beste deel.”
Bokser Roy Jones Jr. reageerde eveneens op het sociale medium: “Mijn hart is diep bedroefd, maar ik ben dankbaar en opgelucht dat de grootste nu rust heeft gevonden in vrede.”
Evander Holyfield werd viermaal wereldkampioen in de klasse waar ook Ali in uitkwam. Hij zegt op het Amerikaanse medium SportsCenter: “Ik heb hem altijd gezien als een voorbeeld. Toen ik 8 jaar oud was zeiden ze al tegen mij dat ik Ali zou worden.”
Ook actieve boksers zijn geschokt door het wegvallen van Ali. “Woorden kunnen niet uitleggen wat Muhammad Ali heeft gedaan voor de sport”, zegt Floyd Mayweather. “Hij is een van de mensen die de weg hebben vrijgemaakt zodat ik ben wie ik ben. We zijn een legende kwijt.”
Ook Manny Pacquiao reageert: ”Wij hebben vandaag een gigant verloren. Het boksen heeft enorm veel geprofiteerd van het talent van Muhammad Ali. Maar de mensheid haalde nog meer profijt uit diens goedheid.”
“God kwam voor zijn kampioen”, zegt Mike Tyson reageert in een reactie op het overlijden van Ali.
Don King, een van de grote zakelijke mensen achter de bokser, noemt de sterfdag van Ali een droevige dag in het leven. “Ik hield van Ali, hij was mijn vriend.”
Ook buiten de bokswereld wordt Ali herdacht en geprezen als mens. De Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump noemt Ali een “zeer groot kampioen en een mooie man. Hij gaat door iedereen gemist worden.”
IOC-voorzitter Thomas Bach heeft zich ook uitgesproken over het overlijden. ”Muhammad Ali stal de harten van de mensen over de hele wereld. Niet alleen vanwege zijn boksprestaties. Hij heeft zich ingezet voor vrede en tolerantie. Ik zal hem herinneren als een trotse maar bescheiden man, die mij erg geïnspireerd heeft.”
Zanger Lionel Richie betitelt Ali al zijn held voor altijd en Formule 1-coureur Jenson Button haalt een quote aan van de bokslegende: “Als je alleen al denkt aan dat je mij kan verslaan. Dan kun je beter wakker worden en je verontschuldigen.” Felipe Massa, collega van Button, noemt Ali de grootste inspiratie en sportheld ooit.
Ali werd donderdag opgenomen in een ziekenhuis in Phoenix wegens ademhalingsproblemen. Dat heeft zijn familie bevestigd aan NBC News. In de nacht van vrijdag op zaterdag meldden familieleden al aan persbureau Reuters dat de bokser, die leed aan de ziekte van Parkinson, er heel slecht aan toe was. Volgens CBS zouden zijn naaste familieleden met spoed naar het ziekenhuis zijn gekomen om afscheid van Ali te nemen. Eerder stelde de familie nog dat Muhammad Ali in goede conditie verkeerde. Hij zou niet lang in het ziekenhuis hoeven blijven.
Ali leed al ruim dertig jaar aan Parkinson. De ademhalingsproblemen zouden moeilijk zijn te behandelen vanwege de ziekte.
Volgens ingewijden bracht hij zijn laatste maanden vooral door in een rolstoel. Dit belette hem overigens niet om in december nog stelling te nemen tegen presidentskandidaat Donald Trump en zijn voorstel alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen. “Wij moslims moeten een blok vormen tegen mensen die de islam misbruiken voor hun eigen agenda”, stelde de bokser.
Ali, ook wel ‘The Greatest’ genoemd, was oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht groeide uit tot een legende door zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.
De bokser heette oorspronkelijk Cassius Clay maar veranderde zijn naam in 1964 nadat hij was bekeerd tot de islam. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd.
De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen.
De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).
Eind 2014 werd al gevreesd voor zijn leven, toen Ali werd opgenomen in een ziekenhuis met een ernstige infectie van de urinewegen. Het duurde een aantal weken voordat hij daarvan was hersteld.
Muhammad Ali wordt woensdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville, Kentucky.
Op zaterdag is er in dezelfde stad een herdenking.
Beste bokser aller tijden
Veel mensen beschouwen Muhammad Ali als de beste bokser die ooit heeft geleefd.
‘The Greatest’ was de toepasselijke bijnaam voor de enige bokser die drie keer de wereldtitel veroverde in het zwaargewicht. Zijn legendarische gevechten tegen Joe Frazier werden wereldwijd op televisie uitgezonden; wereldwijd bleven de mensen er ‘s nachts voor wakker.
Ali danste rond zijn tegenstander, ontweek de stoten en was een meester in het sarren. De Amerikaan uit was ook buiten de ring een veelbesproken persoonlijkheid.
Na 61 bokspartijen, waarvan hij er 56 won, beëindigde hij in 1981 zijn carrière. De ziekte van Parkinson nam de wereldberoemde sportman in zijn greep.
Muhammad Ali heette nog Cassius Clay toen hij in 1960 voor het eerst het wereldtoneel beklom door in Rome olympisch kampioen te worden in het licht-zwaargewicht. De 1,93 meter lange ‘Louisville Lips’ veroverde vier jaar later voor de eerste keer de titel in het zwaargewicht. Hij versloeg in februari 1964 in Miami Sonny Liston.
Turbulente periode
Een turbulente periode volgde, waarin Clay zich bekeerde tot de islam en in maart 1964 zijn naam veranderde in Muhammad Ali. Als fervent tegenstander van de oorlog in Vietnam weigerde hij in 1967 een oproep om zich bij het leger te voegen. Het resulteerde in een arrestatie.
Ali verloor zijn wereldtitel en zijn bokslicentie. Hij zou 3 jaar niet vechten, maar groeide in die periode wel uit tot een van de grootste rebellen van de jaren zestig.
Grote comeback
De grote comeback in het boksen volgde In 1971. Ali daagde wereldkampioen Joe Frazier uit in een duel dat de boeken inging als ‘The Fight of the Century’. Ali verloor het slopende gevecht in Madison Square Garden in New York en leed zijn eerste nederlaag als prof.
Het tweede treffen met Frazier was in januari 1974 opnieuw in Madison Square Garden. Ali won dit keer wel en mocht later dat jaar wereldkampioen George Foreman uitdagen. ‘The Rumble in the Jungle’ vond plaats in oktober 1974 voor een uitzinnige menigte in Kinshasa in het toenmalige Zaïre. In de achtste ronde plaatste Ali een beslissende serie stoten.
Bruut gevecht
Weer een jaar later nam Ali het voor de derde keer op tegen Frazier. Bokspromotor Don King arrangeerde het gevecht tussen de beroemdheden op de Filipijnen. ‘The Thrilla in Manilla’ liep uit op een bruut gevecht, waarin Ali na 14 ronden tot winnaar werd uitgeroepen.
Ondanks de ziekte van Parkinson bleef Ali na zijn pensionering een geliefd en actief publiek figuur. In 1996 had hij de eer de laatste drager van de toorts te zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Atlanta. President Bush schonk de bokser in 2005 de ‘Presidential Medal of Freedom’, een van de hoogste burgeronderscheidingen in Amerika.