Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), zei vanmorgen tijdens de tweede protestmanifestatie van de vakbeweging en het bedrijfsleven, dat de mensen die niet aanwezig zijn, het beleid van de president ondersteunen. Hoewel er veel mensen op de been waren tijdens de protestmanifestatie, was de groep kleiner in vergelijking met de eerste actie op 13 mei. Deze keer was de verzamelplek ook het Kerkplein vanaf 10.00 uur ’s morgens. Om 11.00 uur was de groep nogal klein, maar langzaam sloten mensen zich aan bij de rest. Volgens Robby Naarendorp konden heel wat burgers niet aanwezig zijn doordat zij worden tegengehouden door hun werkgevers.
Desondanks zegt Valies dat zij zullen blijven protesteren als de president zijn beleid niet wijzigt. “President ao tan sjie mi fesi, so langa a s’don drape”, aldus Valies. Het protest ging over de tweede stroomtariefverhoging en de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Valies deelde verder mee dat er vanuit het parlement een boodschap werd gestuurd dat de precaire situatie in het land na zes maanden verzacht zal worden, waarna enkele burgers schreeuwden: “Den ley!” Dat Suriname op vijfde plaats in de wereld staat met de hoogste inflatiecijfers, is volgens Valies niet acceptabel en hij moedigde de mensen aan om de strijd voort te zetten. Het enige dat Robby Berenstein, voorzitter van C-47 van de regering wil weten, is hoe zij de samenleving uit de penarie gaat halen.
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), gaf een indicatie van wat het volk binnenkort mag verwachten als de problemen zich blijven herhalen. “De import neemt al af, dan zegt de president dat hij de importgoederen stop gaat zetten, maar hij zegt niet welk soort import”, aldus Binda die de mensen gelijktijdig alert maakte dat de president zijn vriendjes zal inzetten om hieraan te verdienen. Bij deze protestactie waren onder andere ondernemers uit Commewijne, Nickerie, Para, ressort Weg Naar Zee aanwezig. De route begon bij het Kerkplein en eindigde bij De Nationale Assemblee (DNA), waar de petitie met eisen aan de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons werd aangeboden.
door Kimberley Fräser