In de nacht van dinsdag op woensdag deze week is er nabij de woning van Mr. Roy Baidjnath Panday, procureur-generaal bij het Hof van Justitie geschoten. Nadat de schoten waren gelost, zijn de daders gelijk weggereden. Bij het door de politie ingestelde onderzoek zijn er geen lege hulzen gevonden, dus kan gevoeglijk worden aangenomen dat men er alles aan gedaan heeft zo min mogelijk sporen achter te laten. Ook zijn er naar wij vernemen geen kogelinslagen in de woning aangetroffen. De politie zet het onderzoek voort. Inmiddels heeft de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, haar bezorgdheid uitgesproken over het incident. Ook is inmiddels bekend dat de beveiliging van de hoge functionaris binnen de vervolging is opgevoerd. De procureur-generaal heeft een zeer belangrijke functie en moet vaak heel moeilijke beslissingen nemen inzake de zware criminaliteit. Deze beslissingen worden door de leden van de zware criminaliteit hem natuurlijk niet in dank afgenomen. Op welke strafzaak of onderzoek deze intimiderende actie betrekking heeft, is nog niet duidelijk en de hoop is erop gevestigd dat de politie zo spoedig mogelijk verdachten zichtbaar kan maken en arresteren. Op geen enkele wijze moet de procureur-generaal zich laten intimideren door deze aanslag, gepleegd door het vulles uit de maatschappij dat zich met zware criminaliteit bezig wenst te houden. De strijd tegen de misdaad wordt gevoerd vanuit Justitie en Politie en in het bijzonder vanuit het Openbare Ministerie. Het is overigens niet de eerste keer dat we in dit land geconfronteerd worden met een zogeheten `drive by shooting’ gepleegd door lieden die zeer opvallend wederom bij de justitie in bewaring zijn gesteld vanwege het plegen van opmerkelijke halsdelicten. Binnen de opsporing en vervolging zal men wel een vermoeden hebben uit welke hoek deze vorm van intimidatie voortvloeit. Het is ook goed dat de gehele gemeenschap weet op welke wijze bepaalde mensen denken de justitie te intimideren en zaken misschien ook willen sturen richting ‘blinde muur’ situaties waarbij het Openbaar Ministerie op schandalige wijze werd geïntimideerd om zware misdadigers niet te vervolgen. Die periode mag onder geen beding wederom zijn intrede doen. De procureur-generaal dient daarom goed beschermd te worden en zijn veiligheid opgevoerd. De bewaking van de PG moet van de juiste bewapening worden voorzien waardoor onverlaten het zullen nalaten wederom tot intimidatiepogingen over te gaan. Als een districtscommissaris over bewakers kan beschikken voorzien van machinegeweren, moeten dit soort wapens ook ten dienste staan van deze hoge functionaris van de vervolging. We leven namelijk niet langer in een land waarbij wij zaken met betrekking tot de opsporing en vervolging van zware criminelen al te lichtvaardig moeten opvatten.
En wie had gedacht dat zware corruptieve handelingen gepleegd binnen het overheidsapparaat en dan ook wel door leden van het kabinet Bouterse I gepleegd, voorbij zijn, hebben zich deerlijk vergist. Wie ervan uitging dat kwesties als in de zaak Wijnerman tot het verleden zouden behoren, heeft zaken verkeerd beoordeeld. Takru gwenti fu todo na kras krasi, zeggen we toch zo mooi in het Sranangtongo. Eerst een stuk domeingrond uitgeven in grondhuur en dan hetzelfde terrein in omvang van vele hectaren met een bestemmingswijziging weer op een fromu manier terugkopen van de grondhuurder en wel voor miljoenen aan SRD’s met een tegenwaarde eveneens voor miljoenen in euro’s. Wie beweert nog dat er niet gestolen is tijdens de regering Bouterse I en dat men niet wederom op grote schaal zal stelen van dit volk? De uitgebreide gegevens over deze mega-corruptie deal staan uitgebreid op het internet en zijn gemeld door een lokaal persbureau. En dan het volk maar uitpersen met verhoogde tarieven voor elektriciteit en water. Het is goed dat al deze zaken aan het licht komen en het kan ook voor mensen als Carl Breeveld die al jaren hamert op het aannemen van een anti-corruptiewet, een verdere eye-opener betekenen. Hoe kan je nog met goed fatsoen steun blijven verlenen aan iets dat zo rot is als een mispel? Kijken wat Carl en zijn volgelingen uiteindelijk zullen doen.
Is het Nationaal Leger conform het artikel in de grondwet, de beschermer van de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Suriname of verworden tot een doodgewoon bewakingsbedrijf met zware infanteriewapens? Deze vraag kan gewoon gesteld worden, gezien het feit dat militairen thans onder diensttijd worden ingezet om allerlei objecten van particulieren en andere objecten te bewaken. Zo is aan ons gerapporteerd dat de overheid bewakingsbedrijven slecht of helemaal niet betaalt waardoor deze zijn afgehaakt. Daarom worden thans militairen ingezet om buiten hun grondwettelijke taakstelling werkzaamheden te verrichten die niets met het militaire werk te maken hebben. Het wordt steeds triester in dit land.