Santokhi evalueert een jaar NDP-beleid in Nickerie

De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) hield afgelopen zaterdag een massameeting in het rijstdistrict Nickerie, welke zeer druk bezocht was. Tijdens de bijeenkomst gaf VHP-voorzitter Chan Santokhi een evaluatie van de situatie een jaar na de verkiezingen en zijn visie op de huidige crisis. De VHP-voorzitter vond het belangrijk om in dit district te starten, omdat hij vindt dat Nickerie steeds verwaarloosd wordt. Volgens Santhoki zou dit gelegen hebben aan de lage cijfers aan stemmen die de NDP behaald heeft in dat district. “Meerderheid koos voor NDP met bedrog, leugens en manipulatie, maar u Nickerie, koos voor V7, u koos voor VHP en niet voor bedrog. U heeft zich niet laten pakken met leugens, met pakketten en percelen. U die een perceel gehad heeft, dat is uw recht, maar de regering zal de grondhuur, grondbelasting, onroerendgoedbelasting zodanig verhogen dat u niet zult kunnen betalen. Men heeft u arm gemaakt om te kunnen bouwen”, aldus de VHP-voorzitter.

Santokhi belooft Nickerie weer tot bloei te brengen. Om dit te realiseren zal er gezocht worden naar noodsubsidies. Andere opties zijn: het opzetten van een rijstaf verwerkingsbedrijf; ruimte maken voor de conservering van groenten en fruit voor de export; vries- en koelinstallaties zullen de opslag en export van vis en garnalen uit de aquacultuur faciliteren; exploitatie van tropisch hout en het verder ontwikkelen van de diverse beroepen. Het ligt in de bedoeling om Nieuw Nickerie te maken tot een moderne stad. VHP is ook van plan om de oppositie te verbreden middels een dialoog met alle oppositionele politieke partijen, vakbeweging, bedrijfsleven, de protestgroep ‘We zijn Moe’ en andere organisaties. Santokhi benadrukte dat de VHP geen volksvijanden kent, alleen maar volksvrienden, die van het land Suriname houden. Zijn advies aan de regering is om plaats te maken voor een nieuwe regering als zij het land niet kan regeren.

Santokhi informeerde de Nickerianen verder over onder andere de instabiele economie, stijgende koers, negatieve groei in alle sectoren en de grote problemen waarmee bedrijven nu kampen. Andere problemen die werden aangekaart, zijn: toenemende werkloosheid door ontslag van werknemers en minder besteedbaar inkomen van gezinnen. “De regering heeft met haar vernietigend beleid ons mooi en geliefd Suriname gemaakt tot een land met armoede, onzekerheid en wanhoop”, aldus Santokhi. De VHP-voorzitter wees de menigte er ook op dat er geen vrijheid meer is in Suriname om de eigen richting te bepalen.

Santokhi kaartte ook de IMF-lening aan en benadrukte dat de regering beschikte over een dikke kasreserve van US-dollar 1,2 miljard en US-dollar 3 miljard aan extra inkomen, toch heeft zij geen ontwikkeling kunnen brengen. Hij ging ook in op de voorwaarden van IMF die een nekslag zullen zijn voor het volk.

Tot slot stelde Santokhi dat de VHP tal van opties heeft om Suriname uit de crisis te halen. De VHP zal dit bewerkstelligen door middel van haar deskundigheid, nationale en internationale netwerken, toegang tot internationaal en diaspora kapitaal, vertrouwen, integriteit en eerlijkheid. Prioriteit hebben de basiszorgwet en het gezondheidsbeleid, beide zullen herzien worden om de gezondheid voor eenieder toegankelijk te maken. VHP stelt zich ook tot doel om de verhoogde stroomtarieven terug te draaien en om opnieuw om de tafel te gaan met Alcoa.

More
articles