Regering zadelt Suriname met schulden op

“Het is moeilijk om een omschrijving te geven van wat de IMF-overeenkomst met Suriname inhoudt, maar het staat wel vast dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Staat Suriname met schulden opzadelt”, zegt Curtis Hofwijks, trekker van de actiegroep ‘Wij zijn Moe’. Gelet op het feit dat het parlement geen presentatie van het IMF-herstelplan heeft gehad, maar er toch een overeenkomst is getekend voor een herstelplan, is er volgens Hofwijks sprake van wanbeleid.

Hofwijks is helemaal niet te spreken over de IMF-overeenkomst, maar zegt dat aan de manier waarop de regering zich opstelde over het IMF-herstelplan, hij de overeenkomst wel al zag aankomen. “De regering luistert niet naar het volk. Dit betekent dat een deel van onze soevereiniteit in het geding wordt gebracht.  Als je de verslagen van het IMF leest, zijn het prior actions die geëist zijn. Nu is het niet de regering die het voor het zeggen heeft, maar IMF met een zweep in handen”, zegt hij.

Voor wat de lening van US-dollar 478 miljoen betreft, zegt Hofwijks dat het er niet goed uitziet voor Suriname. Volgens hem wordt de regering door criminelen gevormd die besluiten voor het land nemen. “ Deze schromen er niet voor om het land met schulden op te zadelen. Het zal een wonder zijn als ze er goed van af komen.”

-door Ivan Summerville-

More
articles