Binda voorspelt hogere rijstprijs

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), maakt zich ernstig zorgen over de verhogingen van onder andere rijst en kip. Volgens Binda zijn de rijstboeren aan het overwegen hun product veel duurder aan de rijstproducenten te verkopen. Gelet op deze verhoging zal men binnenkort ongeveer SRD 80,- voor 10 kg rijst moeten betalen. Binda uitte zijn bezorgdheid hierover gisteren tijdens een persconferentie van Ravaksur die op 2 juni aanstaande wederom een protestmanifestatie zal organiseren.

Volgens Binda verkeren de rijsboeren in een zeer zorgwekkende situatie, aangezien de water- en stroomtarieven nogmaals de lucht zijn ingegaan. “ Het is weer een situatie die invloed zal hebben op de koopkracht. Energie en water zijn belangrijk voor landbouw en de productie van de eindproducten. Met de verhoging van de nutsvoorzieningen worden de exporteurs ook in een moeilijkere positie gebracht. Vandaar dat het niemand moet bevreemden wanneer men voor 10 kg rijst straks SRD 80,- zal moeten betalen.”

Naast de exporteurs hebben de winkeliers ook zorgen. Binda zei tijdens de persconferentie dat er winkeliers zijn die met de idee rondlopen om hun zaak te sluiten en te vertrekken naar het buitenland, omdat het financieel nauwelijks nog haalbaar is om een onderneming te runnen.

Volgens Binda zal dit zorgen voor een grotere vorm van werkloosheid, omdat winkelpersoneel dan zonder werk komt te zitten.

More
articles