Ziekenhuizen willen uniforme tarieven

“Er zullen harde afspraken worden gemaakt over de tarieven met het Staatsziekenfonds (SZF)”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in gesprek met De West. SZF hanteert lagere tarieven dan de particuliere verzekeraars, terwijl volgens de basiszorgverzekeringswet alle tarieven uniform behoren te zijn. SZF moet dus dezelfde tarieven hanteren als de particuliere verzekeraars.

De regering heeft besloten om per 1 juni de Basiszorgverzekering over te hevelen van Self Reliance naar het Staatsziekenfonds. De slechte financiële situatie is de reden van deze overheveling. De ziekenhuizen gaan meewerken aan de nieuwe SZF Basiszorgverzekering. “Wij vinden namelijk dat deze grote groep van 0-16 jaar en zestig plussers (ongeveer 130.000 burgers) niet verstoken mag blijven van zorg”, zegt de NZR-voorzitter. Hij zegt dat de ziekenhuizen wel uitbetaald moeten worden voor hun geleverde diensten, maar zal in deze beginfase vooral de continuïteit van zorg aan de patiënt centraal stellen.

De ziekenhuizen hebben nog grote bedragen te ontvangen van de Basiszorgverzekering (BZSR).

De afgelopen periode zijn de cijfers van de diverse ziekenhuizen vergeleken met die van Self Reliance, waardoor er een duidelijker beeld is ontstaan welke facturen gelijk betaalbaar gesteld moeten worden en waar nog disputen over bestaan. De ziekenhuizen gaan ervan uit dat BZSR de openstaande rekeningen gewoon gaat betalen.

Op de vraag als de SZF Basisverzekering de ziekenhuizen niet dieper in de financiële put zal duwen, zegt Hindori dat het zal afhangen van de beschikbare financiële middelen vanuit de overheid naar SZF toe. “Als SZF niet genoeg geld krijgt om de ziekenhuizen en andere zorgverleners te betalen, dan gaat het stelsel onherroepelijk vastlopen en dan zijn we nog verder van huis”, aldus Hindori. Toch gaan de ziekenhuizen uit van de goede wil om het nieuwe stelsel te laten werken en rekenen dus op voldoende uitbetalingen.

More
articles