Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Suriname gedegradeerd met het terugbrengen van de positie in zowel vreemde als nationale valuta van Ba3 naar B1. Moody’s wijst in haar jongste publicatie erop dat de aanzienlijke verslechtering van Surinames kredietprofiel over 2015, zowel in absolute zin als ten opzichte van vergelijkbare landen, heeft geleid tot de degradatie.
De belangrijkste basis voor de beslissing van Moody’s om de rating van Suriname te verlagen, is de aanzienlijke verzwakking van de externe liquiditeit van Suriname als gevolg van de significante recente stijging van de tekorten op de lopende rekening. Moody’s zoekt de schuld van het terugglijden ook in de aanzienlijke verslechtering van de macro-economische omstandigheden in het land en de externe liquiditeitsdruk, alsook verslechtering van de overheidsbalans, met een oplopende overheidsschuld van meer dan 45% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016 ongeacht de crisismaatregelen.
Wat ook roet in het eten van Suriname kan hebben gegooid, zijn, aldus Moody’s, de lage grondstoffenprijzen die leidden tot dalende exportinkomsten, met als gevolg een bijna verdubbeling van Moody’s schatting van het tekort op de lopende rekening tot 14,9 % van het bbp van 2015, een vrije val vanaf een piekoverschot van 15 % in 2010.
Het grote tekort op de lopende rekening is te wijten aan een verschuiving in de balansgoederen, die voor het eerst in meer dan een decennium is omgeslagen in een tekort.
De deviezenreserves zijn: een daling van US$ 447.000.000 aan het einde van 2014 tot US$ 222.000.000 in 2015 (genoeg voor ongeveer drie maanden import). De daling van de reserves heeft het vermogen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ondermijnd om de vraag naar buitenlandse valuta te voldoen en de wisselkoerskoppeling aan de dollar te verdedigen.
Als gevolg daarvan, devalueerde de CBvS eind vorig jaar de Surinaamse munt met 20 %. Daarna introduceerde de monetaire autoriteiten de veiling van Amerikaanse dollars aan de lokale banken, een activiteit die ondertussen ook al is gestopt. Het wisselkoersregime is geleidelijk aan verschoven naar een meer flexibel systeem. Moody’s verwacht dat de huidige aanpassing zal helpen de absorptiecapaciteit van het land tegen mogelijke toekomstige externe schokken te vergroten.
Moody’s heeft ondanks alles de vooruitzichten omschreven als ‘stabiel’. De stabiele vooruitzichten weerspiegelen de maatregelen die de regering wil gaan nemen ter verbetering van de positie, die naar verwachting wordt ondersteund door een op handen zijnde reddingsprogramma van het Internationaal Monetair Fonds ( IMF). Dat programma zal een belangrijk anker vormen voor macro-economische en budgettaire stabiliteit. De verwachte voordelen voor de fiscale en externe rekeningen bij de voltooiing van de grote energie- en mijnbouwprojecten, zullen een sterke verbetering brengen in de externe financiën en zorgen voor stabilisatie van de schuld in de periode 2016-2018.