‘We zijn Moe’ overlegt met vakbonden

De actiegroep ‘We zijn Moe’ zal morgen met de vakbeweging en andere organisaties beraadslagen hoe mensen uit stad en district zo spoedig mogelijk te mobiliseren, dat verklaarde Curtis Hofwijks in gesprek met De West.

Gistermiddag waren er weer een paar honderd personen aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein om hun misnoegen te uiten.  ‘We zijn Moe’ wil dat het roer omgegooid wordt en dat de regering aftreedt. De eis ‘Weg met Bouta, opa Bouta moet weg’, is overduidelijk. Hofwijks is blij met de opkomst, maar is zich er ook van bewust, dat de opkomst niet groot genoeg is om de regering naar huis te sturen. Curtis Hofwijks: “Ook gister stonden wij op het plein. Het is precies zes maanden terug begonnen.” De ontevredenheid is volgens hem alsmaar groeiende.  “Steeds meer mensen worden zich bewust van de situatie waarin wij ons bevinden. De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben mogen ervaren, wat wij reeds lang weten. Praten met een oneerlijke regering heeft geen zin. Wij zullen steeds weer proberen samen te werken, om krachtiger te protesteren.”

Ondernemers zullen tot de conclusie komen dat het beter is om tijdelijk hun bedrijfsvoering stop te zetten, om zo te voorkomen dat zij door verslechterde economische omstandigheden, hun deuren voorgoed moeten sluiten. De tijd om alles plat te leggen ligt niet meer zover van ons af. Indien wij willen redden wat er te redden valt.  Enkele actievoerders hebben gisteren hun misnoegen kunnen uiten. Het wantrouwen en ongeloof in de politieke partij DOE is ook te merken door de teksten op de verschillende protestborden. Ook het IMF werd flink onderuit gehaald tijdens het protest van gisteren. ‘Stop the purple leen’, ‘IMF go to hell’, ‘Stop de strop van IMF.’ Dat het land op de knieën gaat voor het fonds, is de schuld van deze regering, alleen suggereert een ander kartonnenbord en niet “de wereldcrisis die in Suriname begonnen is,” vult een ander aan. Hofwijks merkt op, “de regering wil niet opstappen, omdat zij daar zit voor machtsbehoud. Ze zijn niet uit op ontwikkeling, want zo moeilijk is het niet om ontwikkeling te brengen.”

“Ik ben niet bang, maar ik ben ook niet dom”

Hofwijks gaf al in een vorige gesprek met De West aan, dat hij geen voorstander is van het politiek en economisch systeem, dat wij thans in Suriname hanteren. Het systeem is verouderd en werkt niet meer zoals het zou moeten. Ook zegt hij dat Suriname zoveel te bieden heeft op het gebied van natural resources (grondstoffen) maar er wordt niet op de juiste wijze gebruik van gemaakt.

Onze grondstoffen worden op zoveel verschillende manier weggedragen door buitenlanders, terwijl wij van die rijkdommen zouden moeten profiteren. Verder zegt Hofwijks, Suriname moet werken aan het parlement, geen oppositie en coalitiesysteem meer toepassen, maar een zakenkabinet installeren, waar intellectuelen komen te zitten die werken voor land en volk. De Nationale Assemblee die wij thans kennen, boekt geen resultaat en discussieert onnodig over onderwerpen waarin zij toch geen verandering kunnen brengen’. Over president Bouterse zegt Curtis, ‘hij is een goeie manipulator, die het volk steeds weer mooie verhaaltjes vertelt die nergens opslaan. ‘Ik ben ook niet bang om mijn mening te uiten, maar ik ben ook niet dom, daarom weet ik waarvoor wij opkomen, aldus Hofwijks.

More
articles