De Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen (SVEM) wil niet langer meer afhankelijk zijn van de overheid en heeft daarom besloten om zelfstandig te gaan ondernemen in verschillende sectoren. “We hebben in het verleden te vaak gebedeld. Nu gaan we het anders aanpakken”, aldus voorzitter Stanley Fernand van SVEM die de aankondiging deed tijdens een persconferentie aan de Mastklimmenstraat. De SVEM heeft zich reeds ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), onder de noemer: ‘Landbouw Coöperatieve Vereniging voor Ex-militairen om zelfstandig te ondernemen, in onder andere de agrarische sector’.
De vereniging wacht alleen nog op goedkeuring, welke geschiedt door de president. De vereniging wil de coöperatie in de toekomst uitbreiden met personen die geen ex-militair zijn. Fernand zegt dat ex-militairen het heel moeilijk hebben om aan een baan te komen, zij worden vaak gediscrimineerd. Er is een groep die maandelijks SRD 200 ontvangt van Stichting Nazorg, getraumatiseerde of gewonde militairen krijgen SRD 750 en de rest moet zelf in zijn onderhoud voorzien. De vereniging roept daarom de ex-militairen op die nog niet zijn geregistreerd om zich alsnog aan te sluiten bij de groep.
Elke zaterdag heeft de vereniging een bijeenkomst in de Palmentuin waar zij brainstormen over ideeën om zichzelf verder te ontwikkelen.
Volgens Fernand wordt de SVEM vaak geconfronteerd met geruchten dat zij gelinkt is aan een bepaalde politieke partij of aanhangers zijn van de actiegroep ‘We zijn Moe’. Om die reden heeft de vereniging besloten om aan geen enkele actie deel te nemen, tenzij die betrekking heeft op de ex-militairen. “We willen geheel onafhankelijk zijn”, benadrukte de voorzitter. Er wordt ook vaak aangehaald dat de vereniging haar acties nooit aanscherpt. Hoewel volgens Fer-nand geen enkele regering erin is geslaagd om de wensen van de ex-militairen te vervullen, stelt de SVEM dat zij middels dialoog problemen het best kan oplossen. Sinds de oprichting van de vereniging in 2007 heeft de overheid slechts 35% van het wensenpakket kunnen realiseren.
De SVEM heeft een waslijst aan doelen die zij binnen een jaar zelfstandig wil realiseren. Een probleem dat hierbij speelt, is het tekort aan middelen om de kosten te kunnen dekken. Daarom gaat de vereniging de komende periode activiteiten organiseren om inkomsten te genereren. De eerste activiteit is een cook-out, deze wordt gehouden op 4 en 5 juni.
-door Kimberley Fräser-