IMF-plan gaat onverkort door

De regering is niet van plan af te wijken van de koers die zij heeft ingezet om een lening te nemen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en zal ook volharden in de maatregelen die daarmee gepaard gaan. Het Kabinet van de President heeft wat dat betreft in een vandaag uitgegeven communiqué ondubbelzinnig laten weten dat zij onverkort de ingeslagen weg zal vervolgen. De regering heeft ondertussen aan het IMF doorgeseind dat zij op schema is met de voorbereidende maatregelen en dat zij nadere instructies afwacht. Hieronder een volledige afdruk van het communiqué met als titel: ‘Regering verduidelijkt standpunt over maatregelen en IMF-programma’.

‘De regering heeft sinds haar aantreden het debat over de vraagstukken van de huidige economische situatie, de doelen voor de toekomst en hun oplossingen breed ingestoken. Zij voert gesprekken in tripartiet overleg en heeft recentelijk de SER (Sociaal Economische Raad) wederom ingesteld welke het mandaat draagt om de regering te allen tijde van advies te kunnen voorzien. Ook verantwoordt de regering regelmatig aan De Nationale Assemblee (DNA) en informeert zij desgevraagd de ingestelde commissies over achtergronden en verschaft technische analyses.

Centraal in de discussies heeft steeds het stabilisatie/herstelprogramma dat de overheid sinds augustus uitvoert, gestaan.

De regering wenst langs deze weg publiekelijk nogmaals het doel en de richting van het stabilisatieprogramma weer te geven. Dat de overheid aanstonds moest aanpakken stond buiten kijf vanwege de precaire situatie met sterk gedaalde inkomsten voor het land. Via het instrument van de overheidsfinanciën is gelijk aangevangen met het zetten van de tering naar de nering. Dit om een beter evenwicht te verkrijgen tussen de inkomsten en uitgaven van de centrale overheid. Op het gebied van de wisselkoers en monetaire politievoering is het beleid van de overheid eveneens gericht op stabilisatie en het herwinnen van vertrouwen in de SRD.

Zo is binnen het Surinaams stabilisatieprogramma de begroting 2016 gepresenteerd met een tekort van hooguit 2,4% van het bbp. Zulk een historisch laag tekort kon alleen verwezenlijkt worden met diep snoeien in de uitgaven. Daarbij heeft de regering besloten om de hoog noodzakelijke vaste lasten te garanderen, waaronder de salarissen, sociale premies en de sociale uitkeringen aan doelgroepen. De aanschaf van goederen en diensten en de kapitaalinvesteringen zijn daarbij grotendeels on hold gezet.

Om het jarenlange systeem van kruissubsidies tussen staatsbedrijven dat voor de Staat zeer duur was te doorbreken en om deze algemene subsidies te vervangen met doelgerichte sociale subsidies, heeft de regering zich als doel gesteld om de elektriciteitstarieven duurzaam te verbeteren. Deze verbetering moet zowel kostendekkend werken als verspillingen kunnen tegengaan. Door hogere tarieven in te  voeren, zullen gebruikers meer kostenconform betalen en tegelijkertijd efficiënter omgaan met energieconsumptie. Daarbij gaan tevens de subsidies van de Staat aan EBS omlaag en helpt dit om de overheidsfinanciën evenwichter te maken. Het traject dat de overheid heeft gekozen, is dat van een geleidelijke en sociaal-bewuste aanpassing. Er zijn kleine tot geen verhogingen van de tarieven voor een groot deel van de huishoudens in mei. Het moet benadrukt worden: geen enkele regering is onder deze moeilijke economische omstandigheden in staat om de subsidies te kunnen handhaven.

De regering heeft ingestemd om een gewijzigde begroting bij DNA te zullen indienen die het aantal maatregelen nodig voor stabilisatie omvat en tevens daarbij de toegezegde steun van het IMF incorporeert. Daarbij wordt zeer duidelijk dat de steun van het IMF aan het Surinaams stabilisatieprogramma een aantal voordelen heeft, van financiële en technische aard. Het maakt allereerst mogelijk dat wij een soepelere begrotingsaanpassing kunnen uitvoeren. Het begrotingstekort 2016 zal nu ongeveer 6½% procent van het bbp bedragen; dit geeft veel meer ruimte voor sociale en infrastructurele uitgaven dan de begroting aangenomen in DNA in februari dit jaar.

De voorgestelde gewijzigde begroting zorgt voor belastingvoordelen voor alle belastingbetalers om hun koopkracht te beschermen (de fiscale aftrek van SRD 50,- is meer dan verdubbeld naar SRD 125,- per maand). Er is een verhoging van de uitgaven voor sociale transfers ter bescherming van de meest behoeftigen. De kapitaaluitgaven zijn substantieel hoger begroot, aangezien er leningen van de internationale instellingen komen. Deze overheidsinvesteringen zullen bijdragen aan het creëren van banen en gaan tevens richting de sectoren infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.

De leningen die Suriname zal krijgen van het Fonds en de internationale gemeenschap zijn tegen zeer lage rente. De SBA van het Fonds draagt een rente van ongeveer 1,05%   per jaar. De buitenlandse valuta van deze leningen zal Suriname in staat stellen om een ernstigere daling van de importen te voorkomen, het zal de wisselkoersstabilisatie steunen en helpen om de internationale reserves op te bouwen en om het vertrouwen te vergroten. Het programma omvat ook verreikende hervormingen van het investeringsklimaat ter stimulering van de particuliere sector en het vergroten van de economische groei.

De regering wenst te benadrukken dat er praktisch geen alternatief is voor het home-grown programma dat door het IMF en de Internationale Gemeenschap ondersteund wordt. De keerzijde van het gaan zonder deze maatregelen is een veel sterkere inkrimping van de economie, een voortgaande neergang van de koopkracht en zware lasten voor de bevolking.

De regering spreekt zich bij deze dan ook uit voor een onverkorte voortzetting van de ingeslagen weg. De regering heeft daarom het IMF geïnformeerd op schema te zijn met alle Prior Actions waaraan zij zich gecommitteerd heeft en dat zij het resultaat van de IMF Board Meeting van 23 mei afwacht’.

More
articles