De SVB is op dit moment bezig met een stukje hervorming van het voetbal. De hervorming houdt in dat de moederorganisatie van het Surinaams voetbal aandacht wil schenken aan het totale competitiewezen.
Dat zegt de technisch directeur van de SVB, Ro Kolf. Het gaat volgens hem niet alleen om de indelingen, maar ook hoe voetbal er in de toekomst uit moet zien. De SVB heeft geprobeerd een dynamische structuur te ontwikkelen waarbij er gerekend wordt op de medewerking van bonden en clubs met als onderliggende gedachte de makkelijke doorstroming van het talent dat verspreid ligt in het land naar de voetbaltop in Suriname.
Volgens Kolf is de SVB erbij gebaad als het talent de top van het voetbal bereikt, omdat bondscoaches zodoende beter in de gelegenheid zijn hun te selecteren voor de nationale selectie.
Kolf zegt dat veel mensen boos werden, omdat ze dachten dat de hele hervorming bedoeld was tegen clubs en bonden. “Het is tegen niemand bedoeld, maar voor de doorstroming van het talent”, aldus Kolf. De SVB zal nu ernaar toe werken dat er overal in het land competities gedraaid worden.
Kolf: “Er zal geen sprake meer zijn van Coronie of Nickerie bond. Landelijk zullen er competities van de SVB afgewerkt worden, omdat er maar één voetbalautoriteit is.” Kolf benadrukt hierbij dat vanaf komend seizoen alle competities onder de SVB vallen. Hij zegt dat er commissies ingesteld zullen worden die zullen staan onder het gezag van competitiemanager Ashok Bainat Sah.
Zo zal er een commissies zijn voor de landelijke topklasse oftewel nationale topklasse. Deze klasse zal ingevuld worden door de huidige hoofdklasseclubs en zes van de best geplaatste teams van de eerste klasse. Dit wordt dus een topklasse van 16 teams. Plaatsing zal echter niet automatisch gebeuren. De zes teams zullen moeten voldoen aan de voorlopige licentievoorwaarden van de SVB. Dit zal elk jaar het geval zijn.
De topklasse zal bestaan uit vier regio’s, te weten: Regio Oost (Albina, Moengo, Commewijne, Meerzorg). Regio West (Nickerie, Wageningen, Coronie, Saramacca). Regio Centrum (Blauwgrond, NGVB, Kwatta, SOLO, LSO). Regio Zuid: WSO, Domburg, LSB, Para, Brokopondo.
De teams uit deze regio’s spelen op hun eigen lokatie op basis van uit-en-thuis. Het doel is dat ze geen grote afstanden hoeven af te leggen zoals dat nu het geval is. Kolf haalt als voorbeeld aan dat bijvoorbeeld Santos uit Nickerie voor een eerste klasse wedstrijd naar Papatam moet afreizen of dat Papatam naar Nickerie moet. Met het nieuwe systeem zal dit tot het verleden behoren.
Uiteindelijk zullen de vier regiokampioenen het tegen elkaar opnemen om het kampioenschap van de hoofdklasse. Vooralsnog is niet bekend of er één of twee teams zullen promoveren naar de topklasse. Volgens Kolf moeten bepaalde regelingen nog in goed overleg besproken worden. “Omdat we niet alles voor de clubs en/of bonden kunnen bepalen.”
door Ivan Summerville