VSB-leden vrij om vakbondsprotest te steunen

De Vereniging Surinaams Berijfsleven (VSB) heeft na een onderhoud maandag met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravakasur), besloten haar leden zelf te laten beslissen of ze vrijdag wel of niet mee wil doen aan de protestdemonstratie die door de vakcentrale C-47 is aangekondigd tegen de verhoogde stroomtarieven. Er is afgestemd dat de actie een uur later dan gepland zal plaatsvinden, dus 11:00 uur in plaats van 10:00 uur. Dat staat in een gezamenlijke persverklaring van de twee organisaties. De VSB had eind vorige week vriend en vijand verrast met een verklaring waarin zij stelde dat zij niet zal participeren in de aangekondigde actie, en ook niet eraan zal meewerken dat werknemers hun werk zullen verlaten om mee te doen aan het protest.

Die houding had verontwaardiging opgeroepen bij C-47-voorzitter Robby Berenstein, vooral tegen de achtergrond van eerdere afspraken om samen op te trekken. De VSB en Ravaksur waren het tijdens het onderhoud unaniem met elkaar eens, dat de eenzijdige verhoging van de energietarieven door de regering zeer ernstige gevolgen kan hebben voor de economische bedrijvigheid en het behoud van arbeidsplaatsen. De VSB en Ravaksur hebben de afgelopen periode voortdurend gepleit voor een samenhangend pakket van maatregelen om de economie te herstellen. Ze hebben daarbij steeds gewaarschuwd voor geïsoleerde maatregelen die de situatie alleen maar kunnen verergeren. De twee organisaties blijven erbij dat overleg in tripartiet verband de enige heilzame weg is om uit de crisis te geraken, maar dat de overheid tot nog toe geen bereidheid daartoe heeft getoond.

De VSB kiest er vooralsnog voor om op maandag 16 mei een gesprek te hebben met president Desiré Bouterse over de drastische verhogingen van de tarieven. Dit gesprek komt naar aanleiding van een gezamenlijk verzoek van de VSB en Ravaksur op 29 april. Bouterse nodigde ze uit op 4 mei, maar inmiddels zijn de verhoogde tarieven per 1 mei van kracht. Ravaksur vindt dat daarmee het punt van overleg voorbij is en dat alleen maar kan worden gestreden om de verhoging terug te draaien. Ravaksur blijft er daarom bij dat het actiemodel dat voor vrijdag is uitgestippeld, onverkort overeind dient te blijven. Ravaksur heeft samen met haar verzoek aan de VSB om haar leden vrij te laten in hun keus deel te nemen aan het protest, de bereidheid getoond de voor 10:00 uur geplande actie, nu om 11:00 uur te laten beginnen. De VSB heeft daarop besloten groenlicht te geven aan bedrijven om binnen de mogelijkheden van hun bedrijfsvoering na te gaan of en hoe zij invulling kunnen geven aan de oproep van de vakbeweging.

More
articles