May 4, 2016


Jogi:`Regering stuurt zieke mensen de dood in’


May 4, 2016

“De regering Bouterse-Adhin stuurt de zieke mensen in Suriname de dood in met haar visieloos beleid over de gezondheidssector en zij zal de komende tijd ook niets kunnen doen, omdat haar organisatievermogen te chaotisch is.” Dat zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi tegenover het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP) naar aanleiding van de chaos in de gezondheidssector. Er is onder andere een tekort aan medicamenten en medische ingrepen kunnen nauwelijks worden uitgevoerd, omdat de middelen er niet zijn. “De chaos is begonnen met de aanname van de Wet Baziszorgverzekering in 2015. Toen al gammelde en rammelde deze wet van alle kanten. Ondanks kritiek van de oppositie, heeft de regering de Basiszorgverzekering toch doorgedrukt en kijk wat er nu van terecht is gekomen. De gezondheidssector zit in een gat”, aldus Jogi. Volgens hem hebben, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen vanuit de gezondheidssector, zowel president Desi Bouterse als vicepresident Ashwin Adhin ook nooit gereageerd op de problemen van het Nierdialysecentrum. De late betalingen aan ziekenhuizen hebben de chaos compleet gemaakt. Jogi zegt dat gisteren in het parlement eindelijk kamerbreed is toegegeven dat de Wet Basiszorgverzekering op het niveau van het Staatsziekenfonds moet worden gebracht, zodat het alsnog een goede richting kan opgaan. Toch heeft Jogi zijn twijfels, gezien het beleid van de regering steeds verkwistend is geweest. De beloften van de vicepresident dat er stappen worden genomen om op korte termijn de gezondheidssector te redden, zijn niet hoopgevend. “De VP heeft niets concreets gezegd. Wat de stappen zullen zijn en wanneer, daar weten we niets van. In principe is de VP slechts een autoriteit, niets meer als het aankomt op handelingen”, meent Jogi. Hij zegt dat het bij de hele regering steeds blijft bij praten. Ook de ministers blijven steeds praten, maar handelingen blijven keihard uit. “Dit kabinet heeft een heel groot probleem. Nu moet je ook bang worden om ziek te worden”, aldus Jogi. Hij verwacht niet dat er de komende tijd verandering komt in de situatie waarin de gezondheidssector nu zit.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249