CHS creëert constitutionele crisis

(foto: Johan de Randamie)

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi is niet te spreken over het feit dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) het vonnis om DNA-leden Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen te vervangen, niet wil uitvoeren. Volgens advocaat Irvin Kanhai gaat het CHS in beroep tegen het vonnis. Santokhi hierover om een reactie gevraagd, zegt aan De West dat het CHS helemaal fout is, omdat ze dienen uit te voeren wat in het rechterlijk vonnis is opgenomen.

“ Door deze houding is het duidelijk dat het CHS niet rechtstatelijk handelt.

Men kiest eerder voor een machtstaat in plaats van een rechtstaat. Dit maakt dat ze een andere crisis gecreëerd hebben, namelijk een constitutionele crisis.” Volgens de politicus wordt het orgaan dat met de verkiezingen belast is, ook gezien als een overheidsorgaan dat onder toezicht van een regering staat. Hiermee wordt ook aangegeven dat het CHS zichniet onderwerpt aan wet en recht. “ Het is duidelijk dat het CHS nu boven wet en recht staat”, aldus Santokhi.

De politicus is van mening dat het CHS een politiek orgaan is dat doet wat de regering verlangt en slechts kijkt naar het politieke belang om hun coalitie meerderheid te blijven behouden. Het maakt volgens Santokhi niet uit als het ten koste van de rechtstaat gaat om de twee leden, Chitan en Sapoen, in hun politieke draagvlak te blijven behouden.

-door Ivan Summerville-

More
articles