Na enige vertraging heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de weekbalansen van 15 april en 22 april heden uitgebracht. Dat de weekbalansen met vertraging zijn uitgebracht, heeft uitsluitend aan een aangelegenheid van financieel-administratieve aard gelegen.
Uit de uitgebrachte balansen zal af te lezen zijn, dat de Staat in de afgelopen twee weken een negatief saldo op haar rekeningen bij de Bank heeft gehad. Dat saldo moet echter bezien worden tegen de achtergrond van een tussen de Bank en het ministerie van Financiën overeengekomen trekking ter voldoening van hoofdzakelijk buitenlandse en deels lopende binnenlandse verplichtingen. Dit is geheel conform de bepalingen in de Bankwet geschied. Vermeldenswaard is dat voor 2016 het de Staat zou zijn toegestaan om conform de Bankwet ongeveer SRD 500 miljoen aan voorschotten op te nemen. Echter is in goed overleg tussen Bankpresident Glenn Gersie en de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, het voorschot aan de Staat beperkt tot SRD 270 miljoen.
Het overleg tussen de minister van Financiën en de Bankpresident heeft voorts geleid tot een historisch en zeer belangrijk besluit ten aanzien van de financiering van de Staat. Op maandag 25 april is er als resultaat daarvan een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen de president van de Centrale Bank, Glenn Gersie en de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad M.Sc, waarin is opgenomen dat per direct gestopt wordt met monetair financieren van Staatsuitgaven. Deze MoU geldt als voorloper van de definitieve aanpassing van de Bankwet op dit stuk. De MoU is te lezen op de website van de CBvS (https://www.cbvs.sr/nl/wetten/wetten/bankwet).
Uit de statistieken betreffende de monetaire reserves die op de website van de Bank zijn gepubliceerd, blijkt een afname. Deze daling houdt verband met buitenlandse schuldaflossingen door de Staat, alsook met betaling van noodzakelijke importen, zoals brandstoffen, medicamenten en eerste levensbehoeften. In de eerstvolgende weekbalans zal door bijboeking van de schatkistpromesse, het opgenomen voorschot door de Staat ook aan de activazijde van de weekbalans zijn gereflecteerd. Dit maakt de CBvS bekend via een persbericht.
Valutaveilingkoers gestegen met 10 cent
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gisteren, zonder een bekendmaking vooraf een valutaveiling gehouden. De koers is met 10 cent gestegen ten opzichte van de wisselkoers van de afgelopen week. De koers van SRD 5,60 is vandaag officieel valide. Er werd een bedrag van US$ 500.000 geveild. De vijf banken die hadden meegedaan, wilden US$ 750.000 kopen. Hierdoor was de vraag wederom groter dan het aanbod. Het hoogst geboden bedrag was SRD 6,150 voor de US dollar. De valutaveiling wordt nog steeds gebruikt als instrument om de juiste hoogte van de officiële wisselkoers te benaderen. Tijdens de zevende valutaveiling die op woensdag 27 april werd gehouden, daalde de wisselkoers van de SRD ten opzichte van de US-dollar voor het eerst, sinds de start van de valutaveilingen. De wisselkoers zakte toen naar SRD 5,50 voor een Amerikaanse dollar en diezelfde koers bleef staan ovrijdag 29 april.