Suriname gaat internationaal met ananasproducten

Met de ondertekening van het convenant door Suriname Candid Fruits, de minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson en de ananasboeren van Redi Doti en Kumbasi, Pierre Kondre, staat Suriname binnenkort ook op de markt met ananasproducten. Het gaat hierbij om gekonfijte en gedroogde ananas.

Ter gelegenheid van de samenwerkingsovereenkomst bracht een delegatie van het ministerie van Handel en Industrie en de directeur van Suriname Candid Fruits (SCF) gisteren een bezoek aan Pierre Kondre alwaar veertien ananasboeren en eerder genoemden hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst plaatsen.

Bij het officiële gedeelte haalde de kapitein van Redi Doti, Lesly Artist, aan dat het een bijzondere dag voor Redi Doti en omgeving is: “Dit gebied wordt in één adem het ananasgebied genoemd. Het is een stukje cultuur van Redi Doti en Pierre Kondre. Ik kom uit een landbouwersfamilie. Door de ananas zijn al mijn studies gefinancierd en we hebben de ananas in stand gehouden. Nu zijn we op een zodanig niveau dat we per seizoen een groot aantal ananas kunnen leveren en met de komst van HI en SCF is er een goede afzet. Dit is een droom van alle ananasboeren die middels deze samenwerking verwezenlijkt wordt.”

Lloyd Read, kapitein van Pierre Kondre, gaf aan dat hij ermee ingenomen is dat het bij deze om een duurzame relatie gaat. “ Ons gebied staat bekend als een gebied dat de overheid niet graag om hulp vraagt. We gaan voor zelfredzaamheid en werkzaamheid. Met de ondertekening zijn de boeren ook verzekerd van afzet.”

De directeur van SCF, Ruud Soeverein, bracht direct goed nieuws voor de gemeenschappen van Redie Dotie, Pierre Kondre en Kumbasie. Hij gaf aan dat er al een onderneming in Cuba is die graag gekonfijte ananas wil afnemen. Daarnaast zijn er ook gesprekken gaande met een vijftal klanten in Canada die onder andere belangstelling hebben voor gekonfijte en gedroogde ananas. Voor half mei moeten er samples gestuurd worden en eind mei, begin juni, vertrekt Soeverein naar Canada om die klanten te bezoeken. Het ligt in de bedoeling om in de komende maanden een afzet van 20.000 kilogram ananas te leveren om de nodige producten van te maken.

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie zegt dat het een goed gevoel is, omdat er hier sprake is van duurzaamheid. “Nu hoef je niet te planten en er mee te zitten. Er is zekerheid voor de afzet. Nu gaan we exporteren en dit is voor een ieder een grote hulp.”

door Ivan Summerville

More
articles