Thaiboksbond werkt aan betere structuur

Meer structuur brengen in het wedstrijdschema, de vechters die worden gehaald uit het buitenland en de lokale vechters op topniveau brengen zijn zaken is waar de thaiboksbond zich onder andere sterk voor maakt. De bond heeft tijdens een kennismakingsgesprek met minister Faizel Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken met de bewindsman van gedachten gewisseld over hoe de uitdagingen van de thaiboksport aan te pakken.
Volgens voorzitter Roger Bellevue heeft de bond een systeem bedacht doordat het vaker is voorgekomen dat buitenlandse organisaties gala’s organiseren en met alle winst vertrekken, zonder een wezenlijke bijdrage te willen leveren aan de ontwikkeling van de Surinaamse vechters.
Bij dit democratisch systeem wordt er naar de jaarplannen van de verenigingen gekeken en het aantal gala’s dat gepland staat. Door te stemmen komt een organisatie dan in aanmerking voor een datum.
Bellevue werd tijdens het onderhoud met Abdoelgafoer ondersteund door commissaris Martin Hiffens, Carlos Yvel (2e secretaris), Jason Ashley (secretaris) en Agaton Ireen (logistiek). In totaal maken 700 leden deel uit van de 9 scholen die bij de bond zijn aangesloten. Bellevue vroeg de minister ook om een model te bedenken waar sporters de ruimte krijgen om zich ten volle in te zetten. Hij merkte op dat de zij minder zwaar werk moeten verrichten om zo meer energie te stoppen in het bereiken van een hoger niveau.
Volgens de bondsvoorzitter is het wedstrijdpaspoort dat elke vechter krijgt een meetinstrument om bij te houden op welk niveau de vechters momenteel staan.
Minister Abdoelgafoer vroeg de bond om na te gaan hoe het binnenland en de districten ook deel kunnen nemen aan deze tak van sport. Volgens de bewindsman zullen weinig bezigheden in de middaguren voor deze jongeren erin resulteren dat er echte talenten ontdekt en ontwikkeld kunnen worden. “Door middel van instuifjes in de districten kunnen we samen nagaan of er animo is voor deze tak van sport, zodat dit ook geintegreerd wordt in Kon na Wan”, aldus Abdoelgafoer.
De thaiboksbond is nu bezig scheidsrechters op te leiden. In het verlengde hiervan vroeg de minister om sportleiders van het ministerie in te zetten om ook de training te kunnen volgen om beter ingezet te kunnen worden.

More
articles