Studentenplatform assisteert bij oprichting studentenbesturen

Het in oprichting zijnde Landelijk Studenten Platform is op dit moment bezig om studenten te helpen bij het oprichten van studentenbesturen op VOS- en VOJ-scholen die nog niet beschikken over een studentenvertegenwoordiging. Het platform benadert de scholen via het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en wordt daarbij bijgestaan door de Young Democracy Unit (YDU).

De doelen van dit platform zijn: het zorgdragen voor de ordening van studentenverenigingen c.q. besturen; het zorgdragen voor de orde en rust op de school; het helpen bevorderen van de leerprestaties van de studenten; het beschermen van de studenten en leerlingen in en rondom de scholen (veiligheid); de nadruk leggen op normen en waarden, maar bovenal de plichten welke van studenten wordt verwacht; het helpen bevorderen van het recht op participatie van studenten binnen het onderwijsproces.

Clyde Ford, voorzitter YDU en voorzitter studentenvereniging Poli Technisch College, tevens initiatiefnemer van het platform in spé, zegt dat er deze week nog een aanvang wordt gemaakt met activiteiten ter realisatie van de doelen.

Ford wijst erop dat er de afgelopen dagen sprake was van een verwarring in de gemeenschap waarbij meerdere malen sprake was van een ‘studentenbond’, terwijl daarmee het nog officieel op te zetten studentenplatform werd bedoeld. “Er bestaat geen studentenbond”, benadrukt Ford.  Naast Ford bestaat de initiatiefgroep van het Landelijke Studenten Platform uit: Clayton Hiwat (YDU); Dwight Prade (Nationaal Jeugd Parlement, NJP); de heer Welles (voorzitter van het Studentenplatform van het Instituut voor de Opleiding van Leraren).

De initiatiefnemers beogen dat het bestuur van het Landelijk Studenten Platform uiteindelijk door middel van verkiezingen zal bestaan uit afgevaardigden van de studentenbesturen van VOJ- en VOS-scholen uit alle districten. In gesprek met De West heeft Ford laten weten dat de plooien met de Samenwerkende Studenten Besturen (SSB) zijn gladgestreken. Hij doelt daarmee op de tweespalt onder studenten, waarbij sommige studentenbesturen de koers volgen van de SSB en anderen de weg volgen van het platform dat nauw samenwerkt met het NJP. De twee groepen ontpopten zich enkele weken terug tijdens een landelijke staking van de Bond van Leraren (BvL). De algemene opvatting bij de SSB is dat alle studentenbesturen zich kunnen aansluiten bij de SSB, nog een bundeling, zoals het platform is volgens hem overbodig.

Hoewel Ford beweert contact te hebben opgenomen met Carlo Redmond, woordvoerder van de SSB, zegt die aan De West nimmer wat van Ford te hebben vernomen sinds de BvL-staking vorige week is beëindigd. Redmond zegt evenwel dat de SSB als collectief samen met de schooldirecties van aangesloten schoolbesturen en de studenten zal overleggen over een eventuele aansluiting bij het Landelijk Studenten Platform.

More
articles