Verdachten liquidatie Cayenne mogelijk in Suriname

De politie in Frans-Guyana is naarstig op zoek naar twee broers die verantwoordelijk worden gehouden voor de liquidatie van Patrick Ramathon (39) uit Martinique en Yonaiby Perez Abad (28) uit Santo Domingo in de nacht van zondag 17 op maandag 18 april in de Frans-Guyanese hoofdstad Cayenne. Bij de beschieting in een bar, raakten zeker negen andere mensen gewond. De Franse autoriteiten hebben sterk het vermoeden dat de twee verdachten naar Suriname zijn uitgeweken. De vermeende opdrachtgever van de twee voortvluchtige huurmoordenaars heeft zich donderdag bij de politie in Cayenne aangemeld. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. Het gaat om Ronny T, een 33-jarige man uit Santa Domingo.

Bronnen in Frans-Guyana maken er melding van dat de informatie over de twee mannen is gedeeld met alle politieposten in het land alsook met de grensposten. Daarnaast zouden de autotiteiten in het buurland ook de Surinaamse politie hebben getipt over de mogelijke vlucht van het tweetal naar Suriname.

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft inmiddels op vragen van De West geantwoord dat het korps formeel op de hoogte is van het bloedbad van vorige week, maar dat zij niet door de Franse politie in het buurland is gevraagd om te helpen uitkijken naar de twee mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de liquidatie.

De twee voortvluchtige verdachten zouden in de bewuste nacht bij de aanslag op Ramathon en Abad ontelbare schoten hebben gelost. Hoewel zij zich duidelijk op de twee richtten, spaarden zij andere aanwezigen niet. Abad liet het leven door een kogel door het hoofd. Ramathon gelukte het via een achtergang van de bar naar buiten te komen, maar maakte het niet verder dan de parkeerplaats. Hoewel hij al gewond was, stond hij al op het punt in zijn auto te stappen toen een van de moordenaars hem alsnog inhaalde en met een schot door het hoofd het werk afmaakte.

Volgens informatie zouden ze 3.500 euro hebben ontvangen van Ronny T. om terug te vluchten naar Santo Domingo. Als het ze zou lukken hun eigen land te bereiken, zou uitlevering vrijwel onmogelijk zijn. De Fransen zijn vooral bang dat de open grens met Suriname zich goed leent om via informele routes ‘ongemerkt’ Suriname binnen te komen en weer te verlaten.

Ronny T. verliet zijn onderduikadres en stapte zelf naar de politie nadat hij zich had laten influisteren dat wraaknemers het mogelijk op hem hadden gemunt. Tijdens zijn verhoor legde hij een volledige verklaring af. Echter was die niet wat de recherche had verwacht. Zo heeft Ronny T. aangegeven de twee wapens te hebben afgegeven aan de nog voortvluchtige verdachten. Maar hij ontkent bij hoog en bij laag de opdracht te hebben gegeven aan de twee broer om welke moord dan ook te plegen.

Natuurlijk gelooft het Openbaar Minister zijn verhaal niet en wordt hij dus gewoon vervolgd als  zijnde de opdrachtgever voor de dubbelle moord. Ronny T. is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord en uitlokking tot moord. Justitie neemt het hem kwalijk dat hij de wapens heeft verstrekt die zijn gebruikt bij de moord en het verwonden van negen anderen. Maar het verhaal gaat nog verder. Ronny T. wordt er ook van verdacht de financiële middelen te hebben geregeld voor hun vlucht.

Het onderzoek heeft inmiddels geleid tot het identificeren van de twee voortvluchtige verdachten. Hun identiteit is echter nog niet met het publiek gedeeld. Het gaat om twee broers van 25 en 26 jaar, beiden geboren in Santa Domingo. Een opsporingsbevel is uitgestuurd naar alle politie posten in Frans-Guyana.

More
articles