We zijn Moe vs pro-Bouterse

Extra politie op de been

Een rechtstreekse confrontatie tussen de anti-Bouterse demonstranten van de beweging ‘We zijn Moe’ enerzijds, en fanatieke leden van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) en die-hard aanhangers van president Desiré Bouterse, is aanstaande vrijdag haast onafwendbaar.

De protestbeweging die al maanden roept om het aftreden van Bouterse, roept burgers voor de zoveelste keer op om zich deze vrijdag om 17:30 uur te verzamelen voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) voor een nationaal volksprotest. Maar sinds deze week roepen pro-regeringsmensen ook op voor een samenkomst ter ondersteuning van het beleid van de regering om 16:00 uur op het Onafhankelijkheidsplein, vlak tegenover DNA. Hun leus luidt: ‘Bribi de; stre de fu strey, wi no sa frede’. Het Korps Politie Suriname verwacht in elk geval geen rustige dag. Er worden extra manschappen op de been gebracht en speciale instructies gegeven. Het draaiboek wordt naarmate vrijdag nadert, steeds bijgesteld. “Natuurlijk zal de politie er zijn om alles in goede banen te leiden”, zegt een functionaris op de PR-afdeling van de politie. Op de vraag in hoeverre er rekening wordt gehouden met eventuele ongeregeldheden, zegt hij: “De politie houdt met alles rekening, er worden speciale voorzieningen getroffen om ook op die dag de orde en veiligheid te garanderen.”

RECHTSTREEKSE PROVOCATIE

Curtis Hofwijks, voorman van ‘We zijn Moe’, die al enkele maanden roept om het aftreden van Bouterse, reageert nuchter op de aankomende confrontatie: “Zo op het eerste gezicht, zou je zeggen dat elkeen mag protesteren. Wij doen dat toch ook. Maar als je de oproep van de pro-Bouterse mensen nader bestudeert, dan kan je je gaan afvragen waarom zijn hun mensen opgeroepen op dezelfde plek op vrijwel hetzelfde tijdstip? Dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit niets minder is dan rechtstreekse provocatie. Maar wij trappen er niet in, we laten ons niet uitlokken.” Hofwijks zegt in een interview aan De West dat de NDP en mogelijk ook de harde kern van Bouterse’s aanhang (Boutis-ten), willen aansturen op een krachtmeting. Nu staat de NDP bekend om haar grote mobilisatiekracht en het snel op de been brengen van grote massa’s, maar Hofwijks verwacht niet de gebruikelijke ‘NDP-drukte’: “Veel mensen willen zich niet belachelijk maken door zich te scharen achter het beleid van Bouterse.” Over zijn eigen aanhang zegt: “Ik heb geen aanhang, we zijn een groep mensen die allemaal zien dat het niet goed gaat in het land. De groep is niet groot, maar het zijn allemaal overtuigende geesten.” Hofwijks telt allang niet meer hoeveel mensen zich aanmelden: “Ik zal pas tevreden zijn wanneer het Onafhankelijkheidsplein zwart ziet van de demonstranten”. Dat was trouwens ook zijn wens toen hij vorig jaar bij DNA zijn eenmans actie begon.

BOTSING

Hofwijks is zich ervan bewust dat de opvattingen die hij en de overige aanhangers van ‘We zijn Moe’- huldigen over de politieke en sociaal-economische staat van het land, haaks staan op die van de Boutisten. Toch hoopt hij dat er geen echte confrontatie plaatsvindt, zeker fysiek niet. Hij zegt wel al het een en ander te hebben meegemaakt met de pro-regeringsmensen. “Ze schelden naar ons, en slingeren met beledigingen en bedreigingen, sommigen gooien zelfs met voorwerpen. We zijn dus wat gewend uit die hoek. Toch hoop ik dat de mensen van ‘We zijn Moe’ niet erin trappen. Wij gaan daar om een vreedzaam protest te houden.” Volgens Hofwijks is de intimidatie en provocatie er altijd geweest, vrijdag zou het georganiseerd kunnen plaatsvinden. Zelf heeft hij geen nieuwe strategie bedacht voor die dag: “We gaan daar, net als alle andere dagen. De boodschap is duidelijk, Bouterse kan het niet aan, hij moet aftreden.”

Hofwijks roept de aanhangers van ‘We zijn Moe’ op die geen vervoer hebben, maar wel vrijdag naar het Onafhankelijksheidsplein willen gaan, om gebruik te maken van de transport van het transport van de NDP. Zijn advies daarbij is om niet vooraf bekend te maken deel te zijn van ‘We zijn Moe’ omdat het anders niet bepaald veilig zal zijn in zo’n NDP-bus.

More
articles