Wraakactie in Cayenne: 2 doden, 9 gewonden

In de nacht van zondag op maandag omstreeks 01:00 uur, was Cayenne het epicentrum van een bloedbad. Er zijn bij een beschieting  in de bar Macumba in Village Chinois (China Town, Cayenne) twee doden gevallen, negen anderen raakten gewond door rondvliegende kogels. De twee doden zijn geïdentificeerd als Patrick Ramathon (39) uit Martinique en Yonaiby Perez Abad (28) uit Santo Domingo. Drie van de gewonden verkeren in levensgevaar. Dat het om een vergelding gaat, staat onomstotelijk vast. De details van het bloedbad komen echter maar moeilijk los. Een getuige meent te weten dat twee broers die vaker met justitie in aanraking zijn gekomen, verantwoordelijk zijn voor de aanslag. De huurmoordenaars zouden naar verluidt zijn betaald om korte metten te maken met twee mannen van wie werd aangenomen dat zij € 150.000 hebben gestolen van de organisatie van het gokspel La Bolette.

Macumba is een bekende bar gelegen in de wijk ‘Village Chinois’. Het is gelegen aan de rua Algénib-Cebret in de hoofdstad van Frans-Guyana. Aangezien het is gelegen aan een voetbalveld, komen er vaker jongeren om zich er te ontspannen. Maar in de nacht van zondag op maandag, was de bar het toneel van een zware beschieting.

Volgens het voorlopig politioneel onderzoek zijn de schutters twee zeer beruchte broers, die bekend zijn bij de politie. Hun gegevens zijn verspreid naar alle politie- en gendarmerie posten in het Franse département. De beschieting begon toen de twee broers, gewapend met machinepistolen, de bar zijn binnengekomen. Eenmaal binnen openden zij het vuur op hun slachtoffers die ze kort tevoren hadden uitgezocht. Door de schotwonden is er paniek ontstaan; enkele klanten zijn op de grond gaan liggen, terwijl anderen hebben getracht via de achterdeur te vluchten.

Ramathon probeerde weg te komen via de achterdeur in een poging via de zogenaamde ‘gang van hoop’ de aanslag te overleven. De achtergang van de bar kreeg deze bijnaam omdat er in het verleden ook andere moordpogingen hebben plaatsgevonden, waarbij de slachtoffers dankzij hun vlucht via deze gang de aanslagen steeds hebben overleefd. Voor Ramathon bracht de gang geen redding. Hij is door twee kogels getroffen. Hij werd de eerste keer geraakt, terwijl hij via de gang zijn weg naar buiten zocht, buiten op de parkeerplaats kreeg hij toch nog een tweede kogel, nu in het gezicht, terwijl hij naar zijn auto rende. Hij zakte vlak voor zijn auto in elkaar en overleed kort daarna in het ziekenhuis. Het tweede slachtoffer is Yonaiby Perez Abad, een 28-jarige man uit Santa Domingo. Hij was opslag dood toen hij vlak voor de bar door een kogel en zijn hoofd werd gemaakt. De twee verdachten zijn er met een gestolen auto vandoor gegaan. De eigenaar van de bar wordt in het ziekenhuis behandeld. Hij kreeg een kogel in zijn romp. De meeste andere gewonden werden in het onderlijf geraakt.

“Ze schoten in het wilde weg, een ieder kon door een verdwaalde kogel worden geraakt”, vertelt een jongeman die enkele minuten voor het incident de bar was binnengestapt en het bloedbad  heeft overleefd. De verwachting is dat er nog meer aanslagen zullen plaatsvinden in deze zaak.

More
articles