Somohardjo voorspelt vervroegde verkiezingen in 2017

“Willen of niet, in 2017 zullen er verkiezingen worden gehouden. Het kan met een paar maanden uitlopen naar begin 2018, maar langer zal deze regering het niet volhouden.” Dat is de mening van Paul Somohardjo, voorzitter van de oppositionele partij Pertjajah Luhur (PL). Somohardjo sprak zijn aanhang zondagavond toe tijdens een dankdienst in het PL-centrum te Beekhuizen.

De huidige ontwikkelingen in het land laten volgens hem zien dat het helemaal niet de goede kant opgaat. “De straatkoers voor de Amerikaanse dollar is al op SRD 8, alle prijzen schieten de lucht in, en nu al worden uitkeringen zoals AOV heel laat uitbetaald. ‘Het volk heeft het zwaar. We kunnen niet aan de kantlijn blijven staan’, laat hij in een persbericht optekenen door de persdienst van de partij.

De PL-voorzitter maakte duidelijk dat het tijd is om ten strijde te trekken tegen de verdere verarming van het volk. Maar er zal niet tegen Bouterse of de NDP worden gevochten, want “NDP klari keba”, motiveerde Somohardjo dit standpunt.

De vele beloften die aan het volk zijn gedaan en nu niet nagekomen worden, zijn er mede de oorzaak van dat het volgens de partijvoorzitter afgelopen is met zowel Bouterse als diens partij. Zo is de belofte van 18.000 woningen, de fly-over, de trein en een positie voor Suriname a la Dubai niet waargemaakt. Integendeel wordt het volk geconfronteerd met een verslechtering van haar levensstandaard.

Zoals het er nu uitziet, verwacht Somohardjo dat de verarming nog meer zal toenemen. De voorwaarden die het IMF aan de regering heeft gesteld om in aanmerking te komen voor een miljoenenlening, zullen er onder meer toe leiden dat de tarieven voor stroom, water en benzine opnieuw verhoogd worden. “We gaan ten strijde, niet voor ons, maar voor kinderen en kindskinderen,” zei Somohardjo.

Hij hield zijn partijleden voor dat de PL stand-by moet zijn om mederegeringsverantwoordelijkheid te dragen, wanneer het huidig kabinet naar huis gestuurd wordt. Hij benadrukte echter dat deze positie niet moet worden verkregen door chantage: “We gaan niet chanteren, we gaan ons recht opeisen,” aldus Somohardjo. Belangrijk is even wel dat partijgenoten een eenheid vormen. Zonder die eenheid zal er volgens de PL-voorzitter geen alternatief zijn.

In dat kader zal er een meet-the-people campagne worden uitgevoerd. De partij zal de komende dagen het veld opgaan om met het volk te praten en de eenheid te verstevigen. Daartoe zal een ieder worden gevraagd een bijdrage te leveren. “Iedereen is welkom, behalve Sapoen. Die is persona non grata,” aldus de PL-voorzitter.

More
articles