Valutaveiling geschrapt wegens desinteresse banken

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de valutaveiling van vandaag afgelast vanwege desinteresse bij de lokale banken. ‘De CBvS is tot dit besluit gekomen nadat tijdens de veiling zeer geringe belangstelling vanuit de zijde van de banken is gebleken. Slechts één bank heeft ingeschreven’, aldus de moederbank in een communiqué iets na het middaguur.

De geringe belangstelling van de banken heeft volgends de CBvS te maken met hoge biedingen van importeurs alsook met de kosten die gemoeid gaan met de voorbereidingen van de participatie aan de veilingen.

‘Dat de banken zich zorgen zouden maken over het koersverloop is voor de CBvS zeer te begrijpen. Het blijft de vraag als de economie steeds hoger wordende inschrijvingen van importeurs zou kunnen dragen. Hedenmiddag zal de CBvS tijdens een regulier overleg met de algemene banken het systeem van de valutaveilingen bespreken. Er staan enkele belangrijke wijzigingen van het veilingensysteem voor de deur. Daartoe behoren het zelfstandig inschrijven van de algemene banken en het aanmerken van de marginale koers als te zijn de veilingenkoers’, schrijft de bank verder.

Een gevolg van de schrapping van de voor vandaag geplande veiling is dat de officiële bankkoers die bij de jongste veiling is vastgesteld, van kracht blijft, namelijk SRD 5,79 voor elke 1 US$. De CBvS heeft die koers vastgesteld na de laatste veiling van vorige week.

Hoewel de valutaveilingen primair zijn bedoeld als instrument om de economie te helpen stabiliseren, is dat doel nog niet bereikt. Integendeel is de officiële dollarkoers sinds de eerste veiling alleen maar gestegen.

More
articles