Seksueel misbruikten bang om aangifte te doen

Jacintha Jong A Lock-Dundas, de waarnemend directeur van de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon, vertelt aan De West dat seksueel misbruikten in de meeste gevallen bang zijn om melding van hun situatie te maken. Niet alleen de misbruikten, maar ook anderen die van het misbruik op de hoogte zijn, nemen de stap niet om melding te maken, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Jong A Lock-Dundas vertelt dat men niets hoeft te vrezen, omdat er ook anonieme meldingen via de telefonische hulplijn 123 kunnen plaatsvinden.

Vanaf 2012 tot 2016 heeft de stichting 125 gevallen van onder andere seksueel misbruik, mishandeling, emotionele en fysieke mishandeling doorgespeeld naar de partners van de stichting waaronder Jeugdpolitie en Bureau Rechtelijke Zaken. “Men vreest om melding van zoiets te maken, omdat ze geen problemen willen maar men moet niet vergeten dat er ook anoniem gemeld kan worden. Zodra er een melding gedaan is, worden de zaken doorgestuurd waardoor 123 de updates krijgt”, zegt de waarnemend directeur.

De aandacht in de media voor kindermishandeling- en misbruik draagt bij aan een grotere bewustwording bij de bevolking over dit probleem.

Leerkrachten, gezondheidswerkers en sociaal werkers wordt thans geleerd om niet alleen misbruik te herkennen, maar ook om alarm te slaan als zij vormen van kindermishandeling- en misbruik signaleren.

Door: Ivan Summerville

More
articles