SWOS zal geen gedwongen ontslag accepteren

Lloyd Read voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname, SWOS, is heel duidelijk als het over het lot van de 55+ medewerkers van het bedrijf gaat. De directie is namelijk van plan, de groep van 55-plussers met vervroegd pensioen te sturen. Volgens Read zal de bond wel geen gedwongen ontslag accepteren.

De bondsvoorzitter vertelt aan De West, dat er in deze fase gesprekken gaande zijn met de directie van Staatsolie. “ Wij gaan voor gunstige pakketten voor mensen die vrijwillig gebruik willen maken van de maatregel die Staatsolie wil doorvoeren.” Read geeft verder aan dat zijn bond er niet lijnrecht tegenover staat. “ Het is net als bij IAMGOLD. De bond stond er niet achter, maar er waren wel mensen die het aanbod toch aangenomen hebben om vroeg uit dienst te treden. We kunnen niemand beletten, vrijwillig voor het “pakket” te kiezen. Het is een mogelijkheid die Staatsolie biedt en we hebben er geen moeite mee. Als de mensen het aanbod van de directie accepteren, is er geen vuiltje aan de lucht.”

Waar de bond wel voor waakt, is dat mensen die er voor kiezen een goed pakket krijgen. “ Nu zijn er gesprekken gaande, maar we kunnen nog geen cijfers van de aangeboden pakketten noemen, omdat de gesprekken nog gaande zijn.” Read die ook bondsvoorzitter van IAMGOLD is, zegt aan De West dat de bond op zijn hoede blijft om zo het personeel te beschermen. “ Bij IAMGOLD hadden we het aangebodene niet geaccepteerd. Dit leidde ertoe, dat mensen met gedwongen ontslag moesten gaan. Toen was er sprake van de afvloeiing van 165 man.”

Read gelooft er heilig in, dat bij Staatsolie dat niet het geval zal zijn, omdat er samen met de directie gesproken wordt over efficiënte maatregelen die ertoe moeten leiden het bedrijf staande te houden. Met de directie is er ook afgesproken, dat ze het veld opgaan en ook van de mensen vernemen wat ze graag in hun pakket willen, ingeval ze akkoord gaan met de maatregel om de 55-plussers met vervroegd pensioen te sturen.

door: Ivan Summerville

More
articles