Met de wijzigingen die De Nationale Assemblee (DNA) gisteren in de Wet Staatsschuld hebben aangebracht, is het leningenplafond met 60% omhoog geduwd en mag de regering SRD 1,4 miljard extra lenen. De regering dankt deze uitbreiding voor een groot deel aan de manier waarop de staatsschuld nu wordt geïnterpreteerd. De wetswijziging werd aangenomen met 29 stemmen voor en 8 tegen. De coalitie stemde en bloc voor de wetswijzigingen, de fractieleiders van de ABOP, VHP, NPS en PL verlieten de zaal en lieten het tegenstemmen over aan hun fractieleden.
Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, gelooft dat de wetswijziging ruimte biedt aan de regering voor investeringen in de productiesfeer en mogelijkheden schept om sociaal zwakkeren te helpen.
Indien de interpretatie van ‘staatsschuld’ niet was bijgesteld en aldus de opvatting van de coalitie niet in lijn was gebracht met de internationale trend, zou het moeilijk zijn voor de regering om zich te manoeuvreren op financieel gebied.
De oppositie was echter faliekant tegen de verhoging van het leningenplafond omdat zij vindt dat de regering niet zonder meer een vrijbrief mag krijgen om te lenen. Het was voor de oppositie vooral van belang dat de regering een toelichting zou geven op wat voor soort leningen zij van plan is te gaan sluiten. Financiën minister Gilmore Hoefdraad zegt dat het parlement uitvoerig zal worden ingelicht als het zover is. Maar voor nu kan hij weinig details prijsgeven aangezien er nog onderhandeld wordt over aankomende leningen.