Justitia Pietas Fides MMMXXVII

– ‘Go man!’. Nog een voorbijgegane deelnemer aan de zogenaamd solidaire eenheidsmanifestaties van Bouterse op het Onafhankelijkheidsplein, in deze de heer Ronny Brunswijk –eens ook lijfwacht van de persoon Bouterse– riep en roept hem ‘dwingend en dringend’ op, zich gerede op te maken voor vertrek als staatshoofd van de Republiek Suriname.

– Bouterse – I. Te willen benadrukken, dat de regering Bouterse-I ongeremd in het verkiezingsjaar 2015 en ook daarvoor, een ongehoord aantal mensen in overheidsdienst nam om de winst bij algemene verkiezingen, te houden op 25 Mei 2015, voor de paarse coalitiepartij en coalitiegenoten in spe, opgeleid of niet, in de ‘NDP-wacht’ te slepen. Tot die conclusie komt de oppositie en ook grotere delen van de coalitie die ten lange laatste, nog eventjes stand weet te houden.

– Merendeel. Een groot deel van de zogenaamde Albina-taxi’s, heeft het Veerplein en de Waterkant verlaten. Daarmee weten zorg te dragen, dat het voortstrompelende en eerder gestremde verkeer, geen belemmeringen ondervindt van foutparkeerders, beladers en anderen die geen rekening wensten/wensen te houden met de ordeningsdrang van de huidige overheid. Helaas mag men na enige dagen wel weer constateren, dat de geplaatste betonnen blokken iets teveel vanaf de rijweg/-baan werden geplaatst, waardoor er toch weer taxivervoerders auto’s en minibussen hinderlijk beladen. Ook lamlendiger personen doen het met in-/uitstappen of provocerend oversteken, tussen het veerplein en de Centrale Markt – gedeelten. Dwars voor de bussen parkerend die bij de Vreedzaammarkt hun tijdelijk stationterminal nog mogen hebben…, een zelfde deplorabel gedoe. Totdat ook daar politie- en verkeersordening afdoende wordt gebezigd of ingebed.

– Advies. Als er nog cambio’s zijn die een vernietigende werking op de economie van de Republiek Suriname hebben, ongelimiteerd bezigen en onverantwoord praktiseren, moeten aan die de financiële middelen per ommegaand worden ontnomen om het destructievere geen voortgang te doen vinden. Duidelijk dat het advies van Eduard Belfor mank gaat…, als bedoelde cambio-houders, zoals zoveel/-waar bekend, de illegaliteit –overwegende het recente verleden– induiken en hun destructie gewild en ongewild voortzetten. Het is en blijkt/blijft, een moeilijk uit te roeien onkruidgewas.

– Banken. Er zijn dus toch nog banken benaderd, gelegenheidshalve gevonden en ook bereid gebleken, een probleemoverheid geldmiddelen te lenen…, waarbij men eigenlijk toch wel vanuit mag gaan, dat die op de korte termijn niet in staat mag blijken, het allemaal aan vreemd verworven vermogen, vlot terug te mogen/kunnen betalen. De vereend en vereenzaamd als ‘dubieus’ gekwalificeerde debiteuren, zullen dan ook aan andere leenzijden, eerder de dupe worden/geraken en met preferente vorderingsbeslagen komen te zitten…, willen de inmiddels aan de Staat verlenende banken/filantropen, de ‘kruitvattransacties’ hen opgedrongen en in bepaalde gevallen door de Staat opgelegd, ook nog kunnen/mogen overleven. Met andere woorden…, heeft men op microniveau een lening voor een voertuigje of huisje, enigszins bezwaard lopen bij een financiële instelling (…), zal die ‘aflossing’ meer en eerder onder druk komen te liggen/staan omdat de Overheid, mede de ‘mega geldlener’ is geworden en de voor te schieten leentaart dus aardig obligatoir, wat meer aan uitgesneden driekoeken mag gaan beleven ofwel ontberen. Zakelijk bekeken? ‘Op’ is nu eenmaal, in versnellingsturbo “op”! Contradictio? “…regering neemt miljoenenlening bij lokale banken…”, nu het dus niet meer ‘(in-)direct’ kan bij de Centrale Bank van Suriname. En dan een ander meest bedrijvige kop: – Hoefdraad: “Regering nog steeds prudent bezig…”. Soms is politieke PR- en daaruit voortgestuwde prietpraat, verkrampt in gelegenheidswetgeving…, het meest ernstige aan kunstmatig gecreëerd verval en verwarring stichtende…, dat een land uiteindelijk mag overkomen. Amnestiewet/Leenwet enzovoort enzovoort. Ter overleving van de meest ‘coupabele eenling’.

– Ontslag. Of het nou ontslagen zijn of vervroegd te pensioneren werknemers van een mijnbouw- of gezondheidsinstelling, zijn het slachtoffers van de huidige politiek-financiele situatie die het land door Bouterse I & II werden opgedrongen. Daar kan men in z’n geheel niet omheen. Wenst men dat toch te doen…, ligt de uitnodiging daarvoor reeds enige tijd in de brievenbus. Overal loopt het spaak, in de Surinaamse samenleving. Geen sector te bedenken die niet getroffen is, door een (mega-)abominabel en economisch dus weinig valide proces. Totdat het kruitvat wetmatig met een knaller van zich laat horen. ‘Extra leenruimte is voor duurzame economische groei…’. Omstreden wijziging ‘Wet op de staatsschuld’ aangenomen? ‘Valuta markt kan nu stabiliseren…’. Wat zei men in het verleden bij Staatsolie? Oh ja…, ‘…geloof in eigen kunnen…’. Wat is nou daarvan nog overgebleven? Juist ja!
– SLM. De afhandeling van de ‘wide body’ vliegtuigen te Zanderij wordt volgens vigerende regulateurs, onder betaald contract verricht door een van de werkmaatschappijen bij de SLM ingebed. De KLM maakt daar zowat zes keren per week gebruik van. Ook op de KL-713 van de Frans – Nederlandse maatschappij, werd op 04 April 2016 hoopvol verwacht, dat de afhandeling secuur en zonder problemen zou kunnen worden gevorderd. Helaas! Passagiers konden na stilhouden van de “City of Hong Kong” bijkans 30 minuten wachten, voordat de uitgang –via de voordeur aan stuurboordzijde– van de luchtreus(…), voorzien was van een perfect werkende en betrouwbare trap. Ook weer aan te rijden door de SLM. De trap kwam uiteindelijk en hydraulisch aangedreven zo hoog, dat er een sprong van ongeveer 40 centimeter moest worden gemaakt om op het bovenste gedeelte van het tredenplatform te kunnen (be-) landen. De gezagvoerder van de KL-713 nam daar bepaald geen genoegen mee en sloot zijn voordeur weer. Je zult toch met een aantal verstuikte enkels van een rijkelijk voorziene/bedeelde ‘tante Jaja’ en haar begeleidende ‘oom Frits’ komen te zitten. Weg gezonder en lang daarvoor (op-)gespaarde, kostbaarder geraakte vakantiedagen! Zes keer per week hetzelfde type vliegtuig i.c. B747-400 en de SLM maakt deze brokken? De KLM heeft echter geen brokkengezagvoerders in dienst en wenst vlekkeloos de diensten naar Paramaribo en rijkelijk aan de SLM-werkmaatschappijen betaald, tot een goed einde uit te voeren/brengen. De SLM heeft de levendiger taak om daaraan te voldoen, gevolg te geven en de ‘broko pranasi mentaliteiten’ per ommegaand te verlaten. Meteen…, dus! In de evaluatie van de vlucht KL-713 naar Paramaribo en uitgevoerd op 04 April 2016, zal het trappenincident door minstens één passagier ‘on-line’ worden aangemeld. De KLM treft daarbij geen enkele blaam. Integendeel! Overigens was er geen enkel ander ‘widebody’ reuzenvliegtuig op het platform van Zanderij te bekennen, dat de bedoelde trap misschien als invaller ‘uit de lappenmand’ moest worden getrokken of dat het weer bijkans een uur duurde, voordat de immigratiediensten paspoorten van een volle vlucht verwerkten. Met het nodige aan ginnegappen, ten overstaan van redelijkerwijs ‘een matig geïrriteerd aantal bezoekers’, aan de toeristbehoeftige Republiek Suriname.

– Heroriëntaties. Evaluatie en heroriëntaties van luchtvaartovereenkomsten, werden aangekaart cq. bedongen in de buitenlandse pers, waarbij ook Suriname klaarblijkelijk een partij zou moeten zijn of worden. http://curacaochronicle.com/region/guyana-and-suriname-should-renegotiate-restrictive-air-agreements-with-brazil-and-colombia-says-idb-report/

– Agenda. Een vier en twintig uur media-agenda van de website Starnieuws.com geeft een benauwend beeld van wat zich ondertussen in het land Suriname voordoet/afspeelt, om het bizarre lijfsbehoud van ‘een verder geïsoleerde eenling’. En dan nog niet eens de tragische melding van een jongeman die vanuit de Bosje-brug naar het hiernamaals sprong (…), omdat hij het niet eens meer op deze verschroeide aarde nog goed zag zitten:
– Brandstofprijzen gaan verder de lucht in
– Wisselkoers vliegt naar SRD 5,28 na valutaveiling
– Tarnadi bezorgd over vertrek MNO Vervat uit Coronie
– METS verwelkomt cruiseschip vanmiddag
– Twee mannen verwond door afgaan jachtgeweer
– Staatsschuld berekend tegen koers SRD 3,35 voor de US$
– Open brief aan Prof. H.K. Rampersad
– Jogi: Totale staatsschuld is SRD 10 miljard
– Regering krijgt groen licht voor extra leenruimte
– Bee: Volk kan geen nieuwe stroomverhoging betalen
– Vier verdachten aangehouden voor zware mishandeling
– Man aangehouden voor illegale goudopkoop
– ABS houdt bedrijventelling in april-mei
– Matoewi voor de twaalfde keer schaakkampioen
– CBvS zal meerdere veilingen houden per week
– Valutaveiling morgen slechts US$ 1,5 miljoen
– Braziliaanse moordverdachte opgepakt en uitgeleverd
– Column: Love is in the air
– Antwoord op vragen over anti-corruptie award
– Irvin Ngariman wint online fotowedstrijd
– Rvc-topman Telesur voor ‘money swap’ naar China
– Suriname en Guyana moeten vliegovereenkomsten herzien
– Guyana 57e lid van de Islamitische Bank
– VES-voorzitter pleit voor snelle unificatie wisselkoers
– Afkoopregeling cao-werknemers deze maand

Justitia Pietas Fides MMMXXVII

More
articles