Justitia Pietas Fides MMMXXIV

– April Fools. Je zou mogen hopen, dat de grappen en grollen die met de medemensen vandaag gemaakt worden en de spotprenten enigszins bewaarheid zouden mogen worden, ook in de vele karikaturen die men in binnen- en buitenland print. Exit van een waardeloze beheerstoestand in de Republiek Suriname, zou daar ongetwijfeld bij inpassen. Helaas! De wens blijft de moeder van elke gedachte. “Wishfull thinking…”, zegt de Engelsman. Totdat ook die grap bewaarheid wordt. Men zit er bepaald niet ver meer vandaan met al de zogeheten creatieve creaturen die het land, in de tomeloze vernieling en bij herhaling hebben gereden. Inteeltfiguurtjes, die maar aan één ding denken…! Hoe zo snel als mogelijik, rijkdommen uit het volksvermogen jatten en dan er in gepantserde oftewel geblindeerde voertuigen de brui aan te willen geven. Respectloos naar een totale bevolking toe. ‘April 2016…, got a lot of dispensable fools, fooling themselves too. Just a matter of time, those fools become the irrevocable patsies of SU’. Van Paramaribo tot aan Matapi en weer terug.

– Leningenplafond. De Regering wil het leningen-plafond verhogen, om haar constituenten die de leningenwet overtreden, niet in het gevang terug te vinden. Bij meerderheid wil men ondingen in het bestuurskader beschermen. Net als bij de Amnestie wetswijzigingen culminerend in een paskwil. Men wil meer lenen, maar heeft daarvoor de middelen niet bij terugbetalingen vereist. Of de Staat kan niet voldoen aan bijvoorbeeld de verplichtingen in de Newmont Merian deal. Hoe te betalen? De regering Bouterse I en II heeft een dusdanig slechte reputatie in het binnen en buitenland weten op te bouwen, dat niemand bij goed fatsoen en een kraakvrije compos mentis dit conglomeraat aan grijpgragen nog enigszins geld wil lenen. Intussen zijn de goudhaantjes en de kip met de gouden eieren geslacht en is er overal schaarste aan het overnemen. ‘No money, no love from the peoples of Sranan. Only the real dummies, still follow the leader(-s) in prolonged stupidity and die hard decadency’.

– Boy. ‘Gi dem sma wan beltegoed, yere…’. Dat moet de lumineuze Peneux hebben gedacht, toen die kwam aandansen met SRD100,–. Stellig voor de ambtenarij die zich dienstbaar stelt aan de Universiteit van Suriname. Het hoogste onderwijsorgaan van SU. Hoe decadent men dezer dagen wel of niet mag zijn of gesticuleren. Minder dan 20 US-dollar, geeft maar enkele minuten aan beltijd erbij.

– Smoes. Nog een smoes werd gelanceerd. Bouwafval zorgt voor wateroverlast. Neen, niet alleen dat de Chinese en Surinaamse bouwer er een puinhoop van maken en de rioleringen van menig straat verstoppen. Ook de legale en illegale autowasbedrijven verstoppen rioleringen. ‘All over the place…’. En dan de straten die een zodanige begroeiing over het asfalt heen hebben of vertonen, dan? Bijtijds ophalen en onderhouden van afwateringsinfrastructuur…? Lijkt wel of men daar maar voor 10 procent van doordrongen is. En dan komt de regen die veroorzaakt, dat OW allerlei ondeskundigen en ‘wiswasi aannemers’ inderhaast betrekt bij noodwerk, dat het meer lijkt, op: ‘…puru yu bruku dan mi e puru di fu mi…’.

– Aanpassing. Men behandelt “…aanpassing…”, Wet op de Staatsschuld? Of is het ‘Wet op Vergroting van de Leenschuld voor het Nageslacht’. Anybody is gerechtigd, het semantische van deze stelling aan te vallen. Kom maar op!

– Chinaman styling. ADO – Den Haag heeft eindelijk het geld ontvangen van Hui Wang. Zijn bedrijf, United Vansen, is de belofte om te betalen nagekomen, zo maakt de club vrijdag bekend. ADO Den Haag gaat de KNVB dan ook vragen om een terugplaatsing in de categorie 2. Algemeen directeur Jan Willem Wigt is blij met de betaling. Is blij dat United Vansen haar belofte nakomt en meewerkt om uit te groeien tot een structureel gezonde Betaald Voetbal Organisatie. Over het betaalde bedrag doet men geen uitspraken, anders dan dat het ruim voldoende is om dit verzoek aan de KNVB te kunnen doen. Wang verklaarde uiteindelijk, dat het huwelijk met ADO een stroeve start kende. ‘Neen…’, Wang had moeten vertellen, dat hij een vrachtje aan onbegrepen voorwaarden uit China meenam, naar een gezonder nuchterheid die in het Haagje wil heersen.

– NL. Zelfingenomenheid in NL. “El Clásico…”, staat zaterdag op het programma. De wedstrijd is voor Real Madrid een laatste kans om een gooi naar de landstitel te doen, terwijl het treffen voor Barcelona ‘…vooral in het teken zal staan van Johan Cruijff…’, ‘…de geest van de overleden verlosser zal – zichtbaar en onzichtbaar – boven Camp Nou waren…’. Dacht men!

– Diplomaat en ijzervreter. In Duitsland is oud-politicus Hans-Dietrich Gencher op 89-jarige leeftijd overleden. Genscher was vooral bekend als minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij maar liefst 18 jaar bekleedde, van 1974 tot 1992. In die periode viel de Berlijnse Muur (1989) en was Genscher onder bondskanselier Helmut Kohl, nauw betrokken bij de Duitse hereniging. De liberaal Genscher was een vooraanstaand lid van de FDP, waarvan hij tussen 1974 en 1985 voorzitter was. Na zijn vertrek in 1992 werd hij erevoorzitter van de partij en bleef hij actief op diplomatiek gebied. Zo bemiddelde hij in 2013 bij de vrijlating van de Russische oligarch Michail Chodorkovski. Genscher, die immer een gele pullover droeg, had de laatste tijd veel gezondheidsproblemen. In een reactie op zijn dood noemt de Duitse regering hem een groot Europeaan en een groot Duitser.

– Apple. Het bedrijf begon als maker van exclusieve computers. Vandaag de dag worden de producten van Apple wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Het techbedrijf bestaat vandaag op de kop af veertig jaar. In vier decennia heeft het bedrijf veel hoogte- en dieptepunten doorgemaakt. Apple is in de afgelopen jaren één van ’s werelds meest succesvolle bedrijven geworden. De onderneming bestaat dus al sinds 1976, maar was jarenlang een buitenbeentje: het verkocht vooral laptops en pc’s aan een kleine groep gebruikers. Pas vijftien jaar geleden kwam het grote succes, met de komst van mp3-speler iPod en het muziekprogramma iTunes. Twee producten waarmee Apple plotseling het grote pu-bliek bereikte.

– Mata Hari. Nog lang niet alles is bekend over de mysterieuze exotische danseres Mata Hari, het pseudoniem van Margaretha Geertruida Zelle. De Friezin werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad. Vandaag gaan haar spullen onder de hamer in Amsterdam.Mata Hari werd geboren op 7 augustus 1876 in Leeuwarden. Met een omweg kwam ze eind 19de eeuw in Nederlands-Indië terecht, nadat ze getrouwd was met een twintig jaar oudere kapitein van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Het huwelijk was ondanks het leeftijdsverschil niet verwonderlijk. Ze viel op mannen in uniform. Dat vond ze het einde. Maar het huwelijk liep stuk, waarna ze begin 20ste eeuw naar Parijs vertrok. Daar werd Mata Hari danseres. Ze brak door met een dans die gebaseerd is op de tempeldansen uit Nederlands-Indië en India. Voor die dansen was in die periode in Europa veel interesse. Ze had geen dansopleiding, dus de vraag is wel hoe goed ze eigenlijk kon dansen. In de jaren die volgden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Omdat Nederland neutraal bleef kon Mata Hari door haar Nederlandse nationaliteit vrij door Europa reizen. In verschillende landen onderhield ze contact met hoge militairen. Contacten die haar uiteindelijk waarschijnlijk fataal zijn geworden. De Fransen hebben haar in 1917 veroordeeld op basis van een aantal telegrammen die door de Duitsers werden verzonden. Uit de telegrammen zou blijken dat Mata Hari een spion was. Iets dat tot op de dag van vandaag onduidelijk is. Er zijn geen originele Duitse telegrammen bekend, alleen de Franse vertalingen. Dus wie zegt dat ze echt zijn? De Franse justitie, dus! Het turbulente leven van Mata Hari heeft de nodige spullen opgeleverd die pas later boven water zijn gekomen. Bijvoorbeeld omdat ze in persoonlijk bezit waren van mensen die het tijdens hun leven niet wilden verkopen. Als de kinderen of kleinkinderen het krijgen in de erfenis, willen die het soms wel verkopen. Het gaat om spullen die waarschijnlijk in een van haar huizen hebben gestaan. Persoonlijke eigendommen, waaronder bestek en halskettingen. Toch gaat er niemand van het museum naar de veiling toe. Er zijn een aantal onzekere factoren. Op de vraag wat daarmee eigenlijk wordt bedoeld, gaat een conservator niet nader in. Misschien moet die een trip maken naar SU, dat in dit Millennium en het vorige, sterft van Mata Hari – clones. Zo een 99 jaar later prettiger ingebed.https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=mata%20hari

Justitia Pietas Fides MMMXXIV

More
articles