Ontheffing RGD-directeur wegens ‘slepende kwesties’

Foto: Ivan Summerville

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft in een verklaring laten weten dat de ontheffing van directeur Maaltie Sardjoe van de Regionale Gezondheids Dienst (RDG) noodzakelijk was vanwege ‘slepende kwesties’ die maar niet opgelost worden. In tegenstelling tot de commotie die is ontstaan, zegt de bewindsman dat er niks mis is met de vervanging van Sardjoe. Volgens Pengel is de vervanging zelfs een noodzakelijke stap. “Het gaat onder andere om een aantal slepende kwesties waar de RGD al enige tijd in verwikkeld is geraakt”, laat hij weten.

Het besluit om de dienstbetrekking te eindigen werd al voor het paasweekend genomen. Dat zou zijn gebeurd in samenspraak met Sardjoe zelf. Bij dat gesprek werd het besluit in een goed onderbouwd verhaal aan de directeur meegedeeld. Minister Pengel geeft aan dat hij ondanks de goede werkrelatie die hij met directeur heeft gehad, genoodzaakt was dit besluit te nemen. “Een aantal slepende kwesties hebben de afgelopen periode een climax bereikt. Ik heb in de afgelopen zeven maanden meerdere malen interventies moeten plegen, die geen bevredigend resultaat hebben opgeleverd”, licht hij toe.

De gezondheidsminister verwijst daarmee naar de impasse tussen de RGD-directie en de Vereniging van RGD Artsen (VRA) en het feit dat RGD-stichtingsbestuur het vertrouwen heeft opgezegd in Sardjoe die al tien jaar leidinggeeft aan de RGD, alsook aanhoudende klachten van het RGD-personeel.

De RGD-directie en de VRA vechten al maandenlang een ‘robbertje’ uit over de arbeidsrelatie bij de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname. Het ministerie heeft vooralsnog geen zicht op een oplossing van dat geschil. Pengel: “Er is geen zicht op verbetering van de werkverhoudingen. ”Hij geeft aan dat de directeur na overdracht van haar werkzaamheden ter beschikking zal zijn van het ministerie van Volksgezondheid.

door Ivan Summerville

More
articles