SEH 24 uur plat

Als alles goed gaat. Za; de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vanmiddag weer in bedrijf gaan nadat zij gistermiddag de deuren dichtgooide als protest tegen het doodschieten van een ingehuurde onbewapende veiligheidsman door een agent van de Beveiligings- en Bij-standsdienst Suriname (BBS). Het ziekenhuis heeft de actie in een communiqué uitgelegd. Hieronder de volledige tekst van het communiqué, dat gistermiddag is uitgebracht. ‘Vanmorgen heeft zich op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een ernstig incident voorgedaan , waarbij een medewerker van Mozart Security die was ingezet als bewaker op deze afdeling, midden in de drukke behandelkamer werd neergeschoten en daarbij dodelijk werd getroffen door een kogel uit het vuurwapen van een patiënt. De politie was onmiddellijk ter plaatse. Het onderzoek is gaande. Het AZP in het algemeen en de SEH in het bijzonder, betreuren dit incident ten zeerste en condoleren de nabestaanden van de bewaker die in de afgelopen periode een goede bijdrage heeft geleverd aan de bewaking en beveiliging op de SEH. De Raad van Commissarissen, Directie, management en medewerkers van het AZP, keuren dit gewelddadig en agressief gedrag, dat ook het leven van medewerkers, patiënten en begeleiders in gevaar brengt, ten zeerste af.

Als gevolg van dit zeer tragisch gebeuren, hebben de verplegenden en de artsen aangegeven ernstig aangetast te zijn in hun veiligheidsgevoel, zulks mede tegen de achtergrond van diverse veiligheidsincidenten in de afgelopen 12 maanden. De artsen en verplegenden hebben aangegeven dat zij onder deze omstandigheden waarbij nu iemand zelfs het leven heeft gelaten, hun werkzaamheden minimaal 24 uur niet kunnen hervatten. Wij betreuren het dat de SEH-dienstverlening hierdoor niet optimaal zal zijn, en werken in spoedoverleg met de interne actoren, de RvC, vakbond ABPLAZ, het Medisch Stafbestuur (MSB), alsmede met het ministerie van Volksgezondheid aan een snelle oplossing voor de ontstane problemen.

De AZP-Directie wil benadrukken dat wapens van welke aard dan ook, niet zijn toegestaan op de SEH.

Wij doen een beroep op de gemeenschap om zo veel als mogelijk gebruik te maken van de diverse wachtdienstregelingen van huisartsen en de afdeling Spoedeisende Hulp van het AZP slechts in het uiterste geval te bezoeken. Dit teneinde de drukte op de SEH en de daarmee samenhangende wachttijd, zo veel als mogelijk te beperken.

More
articles