Edmund Muntslag schuldig bevonden

Edmund Muntslag (32) is woensdag door een federale jury in Manhattan (Verenigde Staten van Amerika, VS) schuldig bevonden aan poging tot illegale import van drugs, althans tenminste plannen daartoe te hebben gemaakt. Zoals de kaarten nu liggen, kan hij rekenen op een gevangenisstraf van minstens tien jaar met het risico op levenslang.

Dat heeft een spreekbuis van de federale aanklager Preet Bharara naar buiten gebracht. De justitiële autoriteiten in de VS beschouwen de Surinamer als de rechterhand van presidentszoon Dino Bouterse (43) die vorig jaar tot zestien jaar cel werd veroordeeld, ook wegens drugssmokkel en plannen om onderdak te bieden aan de Libanese paramilitaire beweging Hezbollah. Muntslag was gearresteerd tijdens een geheime operatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) met Dino als hoofddoel.

Tijdens de zitting liet Andrew Defilippis, een assistent van de aanklager, zich ontvallen dat Dino destijds hoofd was van de Surinaamse Counter Terrorisme Unit (CTU) en dat Muntslag zijn “right-hand man, his partner-in-crime” was. “Muntslag en de zoon van de president waren corrupt tot op de botten.

Ze misbruikten hun macht en status in Suriname om cocaïne smokkelen en hun eigen zakken te vullen”, aldus Defilippis. In juli 2013 zou Muntslag een test hebben uitgevoerd door 10kg cocaine te smokkelen op een commerciële vlucht van Suriname naar Trinidad. Die lading drugs was bestemd voor de New Yorkse markt. Dino had ondertussen ingestemd met de vermeende leden van een kartel om een wapendeal met Hezbollah te bespreken. Tijdens een ontmoeting in Griekenland met een undercover agent en een DEA-bron die zich voordeden als Hezbolla-leden, heeft Dino ingestemd met een plan om voor vestiging te zorgen van de groep in Suriname. Hij zou volgens de aanklager US$2 miljoen krijgen als vergoeding daarvoor. Dino werd uiteindelijk in augustus 2013 in Panama aangehouden waar hij zich bevond om de Hezbollah onderhandelingen voort te zetten. Muntslag werd in dezelfde periode op Trinidad vastgezet, terwijl hij wachtende was op een undercover agent. Ook in dit geval zei de aanklager dat de beklaagde dacht dat hij met een Hezbollah-man te maken had. Hij is in augustus 2015 uitgeleverd aan de VS.

More
articles