Officiële dollarkoers naar SRD 5,16 per US$

De eerste veiling van Amerikaanse dollars vanmorgen door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan lokale banken, heeft meteen effect gehad op de officiële wisselkoersen. De moederbank heeft de gemiddelde veilingkoers vastgesteld op SRD 5,158 voor elke US$. Tot gisteren was de verkoopkoers van de ‘Yankee’ op de parallelmarkt nog SRD 5,60 .De officiële koers is afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt en wordt mede bepaald aan de hand van het gemiddelde van de biedingen van de banken bij de veiling van US$ 10 miljoen. De nieuwe koers is per 24 maart van kracht en geldt tot en met de volgende veiling. Lokale banken lieten in de loop van de dag weinig los over de veiling, maar lieten wel doorschemeren dat de CBvS mogelijk in de loop van de dag een verklaring uitgeeft.

De afgelopen weken was de koers voor de Amerikaanse dollar vaker boven SRD 6 uitgevallen, om rond de SRD 5,90 te hangen. Sinds enkele dagen werd er hier en daar gehandeld op basis van een parallelkoers die schommelde tussen SRD 5.50 en SRD 5,65 per US$. Daarmee was de handel de officiële CBvS-koers van SRD 4,04 allang vergeten.

Ondertussen is de douanekoers voorafgaand aan de veiling bevroren, conform een aankondiging van president Desiré Bouterse voor het weekeind.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft gistermiddag in De Nationale Assemblee (DNA) een uitgebreide toelichting gegeven op de valutaveiling, over het proces, het doel en de uitwerking daarvan. Zo zal de literprijs van brandstof aan de pomp voortaan elke week worden bepaald aan de hand van de officiële wisselkoers die door de CBvS is bepaald, na de veiling.

More
articles