Staatsschuld licht gedaald

De totale staatsschuld van Suriname is in januari 2015 met ruim SRD 70 miljoen gedaald ten opzichte van een maand eerder. De staatsschuld bedroeg in december 2015 nog SRD 8.751 miljoen, terwijl dit per januari 2015 SRD 8.681 miljoen was. De totale staatsschuld bedroeg in januari 2016 50,49% van het bruto binnenlands product (bbp). In december 2015 was dit nog 50,9%. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het Bureau voor de Staatschuld, oftewel Suriname Debt Management Office (SDMO).

De daling van de staatsschuld zit in de binnenlandse schuld, die is gedaald van SRD 3.8 miljard naar SRD 3.7 miljard, een daling van SRD 133 miljoen om precies te zijn. Zo is de schuld aan de algemene banken, de particuliere schuld en de (binnenlandse) niet opgenomen, de gecommitteerde leningen zijn gedaald met respectievelijk SRD 80 miljoen, SRD 47 miljoen en SRD 5 miljoen. De schuld aan de algemene banken betreft leningen die de regering bij algemene banken heeft afgesloten. De particuliere schuld heeft te maken met leverancierskredieten van particuliere bedrijven.

Daarentegen, is de totale buitenlandse staatsschuld gestegen van SRD 4.902 miljoen naar SRD 4.964 (een stijging van SRD 62 miljoen). Deze stijging is toe te schrijven aan een stijging van de buitenlandse leningen, niet afgeroepen garanties en (buitenlandse) niet opgenomen gecommitteerde leningen, met respectievelijk SRD 8 miljoen, SRD 1 miljoen en SRD 56 miljoen.

Vooralsnog is de ontwerpwet, om de definitie van de staatsschuld te wijzigen, nog niet goedgekeurd. De regering had deze ontwerpwet aan het begin van de maand maart ingediend om het risico, dat de buitenlandse staatsschuld (welke in US-dollars wordt gewaardeerd) de lucht in zou schieten na een (eventueel) ongunstig resultaat van de komende valutaveilingen, te mitigeren. Volgens de huidige wet op de Staatsschuld, mag de totale staatsschuld 60% van het bbp niet overschrijden. Hierop staat een gevangenisstraf voor de huidige monetaire autoriteiten, de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname.

Momenteel bedraagt de staatsschuld dus 50,49% van het BBP. Mocht een valutaveiling, die rond een periode wanneer de buitenlandse staatsschuld gewaardeerd dient te worden, resulteren in een hogere wisselkoers voor de US dollar, dan zou de buitenlandse staatsschuld omhoog schieten, aangezien deze nu nog tegen een koers van US$ 1 = SRD 4,04 gewaardeerd is.

Volgens de internationale definitie van de Wet op de Staatsschuld zijn de opgenomen bedragen van gecontracteerde schuld en niet afgeroepen garanties, geen uitstaande lopende schulden. Deze zijn potentiële schulden en vormen volgens de internationale definitie geen onderdeel van de schuld. Door de wet aan te passen, wordt de schuldpositie van ons land aanzienlijk minder. Hierdoor lopen de monetaire autoriteiten geen risico om in de gevangenis te belanden. Daarnaast ontstaat er meer ruimte om te lenen.

More
articles